Stránky

Kysané zelí zelí po staročesku. Zelňačka. Podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu!.

Polévka zelňačka

Kysané zelí

má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, hořčík či fluor.
Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.
Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

V dobách, kdy neexistovaly mražené potraviny a potraviny z jižní polokoule nebyly dostupné ve střední a severní Evropě, poskytovalo kysané zelí zdroj důležitých živin během zimy. Mělo svůj význam i v mořeplavbě - například kapitán Cook si s sebou na cesty brával zásoby kysaného zelí, které, díky obsahu vitamínu C, pomáhalo zabránit kurdějím.

ZELÍ PO STAROČESKU
Zelí

40-50 kg zelí 3 kg cibule velký talíř strouhaného křenu dva sáčky kmínu půl kila soli 3 kg jablek nakrájených na čtvrtky svazek kopru vrchní listy od zelných hlávek - nestrouhat - použiji celé.

Na dno hrnce dáme svazek kopru zakryjeme listím ze zelí, potom vrstvíme - krouhané zelí posypeme cibulí, křenem, kmínem a solí. Na vrstvu dáme pár kousků jablek, zasypeme vrstvou krouhaného zelí a postup opakujeme a pěchujeme, až je hrnec plný.

Pokud není v hrnci dostatek vody přilijeme trochu vlažné vody, protože zelí musí být stále pod vodou.

Necháme v teple asi 3 týdny, teprve pak dáme do chladna. Když je hrnec plný, přikryjeme deklem a do žlábku nalijeme vodu.


#kysané #zelí #zelňačka #Kysané zelí, Rady a tipy, Recepty, Zelňačka