Česnek (Allium sativum) |
Znáte to, upraví i napraví chuť pokrmů, chleba ,brambor, polévek atd. i ostatních jídel. Vůně a chuť je skvělá a vaříme s radostí.
Česnek kuchyňský
Česnek (Allium sativum) přišel již v pradávnu do kuchyně starověkých národů ze stepních oblastí Íránu a Afghánistánu. Znala jej stará Čína, Egypt, antické národy. V Indii byl odedávna používán jako lék a jako zdroj zázračných sil proti zlým mocnostem. Dnes je česnek znám po celém světě a používán v kuchyni i pro své léčivé vlastnosti.
Celá rostlina je prosycena silicí obsahující síru. Tomu, komu je protivný česnekový pach, nutno vysvětlit, že právě tato silice je zdrojem léčivých sil - usmrcuje účinně choroboplodné zárodky, tedy při infekcích. Česnek ale má ještě jiné dobré vlastnosti, podporuje vylučování žluči, brání křečím střev, reguluje střevní mikroflóru. Příznivě ovlivňuje dýchání, prokrvuje koronární cévy srdce, snižuje krevní tlak, působí na snižování cukru v krvi při diabetu, doporučuje se proti ateroskleróze.
V kuchyni užíváme jeho složené cibule ze stroužků - celé, lisované, sušené, granulované i extrakt. Česneková cibule obsahuje polovinu vitaminu C, než je v citrónu, něco karotenu, B vitaminy, PP faktor. Mnohem více je cenných obsahových látek v listech a stvolech. Obsahuje také draslík, fosfor, vápník, hořčík, síru, jód aj. Teď v zimě poslouží česnek na známou česnečku, na topinky aj.
Česneková pomazánka s vařeným vejcem
Ingredience:
2 natvrdo vařená vejce
50 g rostlinného másla
100 g smetanového taveného sýra
3-4 stroužky česneku
citrónová šťáva
sůl
pažitka
Postup přípravy:
Sýr rozetřeme s tukem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se solí, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé topinky a sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.
Dobrou chuť! Nebojte se cholesterolu, vajíčko organismus potřebuje, co si sami připravíte, je čerstvé - a máte jistotu. Co vy víte jak to vypadá vzadu kuchyně v restauraci?
Hrůza a děs (25 let po sametové revoluci ...)