Zátiší s beránkem a velikonočními vajíčky |
12 dkg másla
12 dkg cukru
4 žloutky Sůl Citronová kůra
Vanilka
3 dkg droždí 1/3 l mléka 50 dkg mouky
4 dkg hrozinek
4 dkg mandlí
3 dkg Másla na formu
3 dkg strouhanky
2 dkg vanilkového cukru na posypání
2 velké hrozinky na oči
Podobně jako na mazanec mívala i na velikonočního beránka ze sladkého těsta každá hospodyně svůj vlastní, pečlivě tajený recept.
Podle tohoto po generace osvědčeného návodu stačilo umíchat v míse do pěny máslo, přidat sůl, cukr, žloutky, citronovou kůru, mouku, vlažné mléko a vypracovat středně tuhé těsto. Do těsta se vmíchaly hrozinky, loupané sekané mandle a kvásek.
Vše se důkladně promíchalo a dalo vykynout na teplé a klidné místo. Forma na beránka se vymazala máslem, vysypala strouhankou a vykynuté těsto se do ní opatrně za pomocí dřevěné měchačky urovnalo. Chvíli se nechalo ve formě odpočinout. Forma se uzavřela a beránek se dal péci do dobře vyhřáté trouby.
Mezi pečením se obracela, aby těsto rovnoměrně růžovělo. Pečený beránek se opatrně vyklopil, dal na ubrousek, oči se udělaly z hrozinek a ještě teplá figurka se posypala vanilkovým cukrem.
Kolem krku se beránkovi vázala ozdobná pentlička s rolničkou