SKVĚLÝ DOMOV: Není od věci opakování rad a tipů domova i ekologie v přírodě

Není od věci opakování rad a tipů domova i ekologie v přírodě

V přírodě se zatraceně dobře energií šetří...kvočna s kuřátky
Pár dobrých rad se vždy hodí. Zkuste se zamyslet, zda by něco šlo vylepšit i ve vašem skvělém domově. Možná to znáte, ale jako připomenutí to pořád bude aktuální...

34 tipů, jak šetřit přírodu i vlastní peněženku

Stačí několik jednoduchých triků a vy i vaše rodina ušetří měsíčně až polovinu výdajů za energie. Ještě více můžete ušetřit za topení a ohřev vody. Zároveň tak pomůžete snížit znečištění ovzduší a zásadně omezit svůj příspěvek ke klimatickým změnám. Nemusíte nijak slevovat na svém pohodlí – naopak, vaše domácnost bude v mnoha ohledech modernější než dříve!

1. Netopte více než potřebujete

Snížení pokojové teploty o 1 °C ušetří až 6 % energie na vytápění. Ideální teplotu vnímáme každý jinak, ale zdravé a zároveň příjemné prostředí pro průměrného Středoevropana je v obývacím pokoji 19-20 °C, v kuchyni 17-18 °C, v ložnici 17-18 °C a na chodbách 15 °C.

2. Pozor na zakryté radiátory

Radiátory ani jiná topná tělesa nikdy nezakrývejte závěsy, záclonami, oblečením, nábytkem ani ničím jiným. Čím lepší má váš radiátor výhled na zbytek místnosti, tím lépe a levněji Vám ji zahřeje. Nezapomínejte ani na pravidelné odvzdušňování radiátorů.

3. Reflexní fólie

Reflexní fólie stojí pár korun, ročně Vám ale pomůže ušetřit až několik set. Umístěte ji na zeď za radiátor nebo jiný zdroj tepla, odrazí zpátky do místnosti až 90 % tepelného záření.

4. Větrejte krátce a intenzivně

Při větrání je lepší vypnout topení a okna otevřít dokořán. Tímto způsobem se rychle vyvětrá a stěny zůstanou teplé. Pokud dlouze větráte pootevřeným oknem a zároveň máte zapnuté topení, velmi plýtváte. Chcete-li ztráty spojené s větráním snížit až o 90 %, pořiďte si tzv. rekuperační jednotku – kromě výrazné úspory energie se zbavíte průvanu a nepříjemných výkyvů teplot spojeným s větráním.

5. Pořiďte si programovatelný termostat nebo alespoň termostatické ventily

Moderní prostorové termostaty dokážou nastavit teplotu přesně podle vašeho přání: večer vyšší, přes den a v noci nižší. Po dobu své delší nepřítomnosti místnost jen temperujte. Pokud máte ústřední topení, pořiďte si alespoň termostatické regulační ventily, které vám umožní vytápět místnost na konstantní teplotu (je ale potřeba, aby výměna proběhla v celém bytě nebo domě).

6. Větrák nebo klimatizace?

Malá klimatizační jednotka pro jednu místnost má spotřebu okolo 1000 wattů. To je šestnáctkrát více než spotřeba velkého stojanového ventilátoru.

7. Pořiďte si kvalitní okna

Jedním starým oknem můžete ztrácet stejně nebo dokonce více tepla, než celou nezateplenou zdí. Investice do kvalitních oken se vám proto několikanásobně vrátí.
Taková okna mají účinné těsnění, trojité sklo nebo dvojité sklo s meziokenní izolační fólií a meziokenní prostor vyplněný plynem s nízkou tepelnou vodivostí. Levnější alternativou mohou být zateplené okenice, které ale nezapomínejte na noc zavírat.

8. Zateplete svůj dům

V českých domácnostech spotřebujeme až 70 % energie na vytápění. Kvalitním zateplením svého domu na tzv. pasivní standard můžete snížit spotřebu energie a s tím spojené náklady téměř na nulu. V zatepleném domě nebo bytě se přitom budete cítit lépe. Vaše tělo totiž vnímá i teplotu stěn a podlahy, a tak v místnosti, kde jsou chladné stěny a pouze teplý vzduch, si většina z nás připadá nepříjemně. Na izolaci nešetřete - za dobu své životnosti se vám nejen zaplatí, ale navíc ušetří desítky až stovky tisíc korun.

9. Netopte elektřinou

Nepoužívejte elektřinu k vytápění – je to drahé a neekologické. Při výrobě, transformaci a přenosu elektřiny totiž dojde ke ztrátě okolo 75 % energie obsažené v palivu použitém k její výrobě. K výrobě stejného množství tepla tak spotřebujete 4x více paliva např. uhlí, než kdybyste ho využili k výrobě tepla přímo. Čím tedy topit? Zde je seznam jednotlivých zdrojů podle jejich dopadů na životní prostředí od nejmenších k největším: solární tepelné kolektory, kotel na dřevo nebo biomasu, tepelné čerpadlo na elektřinu z OZE, infrazářič na elektřinu z OZE, kotel na zemní

plyn, tepelné čerpadlo na elektřinu z konvenčních zdrojů, ústřední topení (teplárna spalující uhlí), kotel na uhlí, infrazářič na elektřinu z konvenčních zdrojů, přímotop.

10. Pečte úsporně

Ačkoliv je v receptu doporučeno předehřát troubu, většinou je to zbytečné (výjimkou jsou speciální těsta). Pokud ji vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii.

11. Chladnička patří do chladu

Pokud je chladnička nebo mraznička umístěna vedle tepelného zdroje např. radiátoru, sporáku, myčky nádobí či pračky, spotřebuje mnohem více elektřiny.

Je proto potřeba ji umístit daleko od tepelného zdroje, nebo mezi něj a chladničku dát izolaci. Každý stupeň Celsia v okolním prostředí navíc znamená zvýšení spotřeby zhruba o 4 %.

12. Teplota v chladničce

Ideální teplota v chladničce je –7 °C, na to obvykle stačí nejslabší regulační stupeň pokud nemůžete teplotu nastavit přímo.

13. Odmrazujte

Když se v mrazničce vytvoří vrstva ledu, začne prudce stoupat spotřeba energie, a proto ji doporučujeme pravidelně odmrazovat. Rychle se tvořící led a námraza mohou být způsobeny špatným dovíráním dvířek, takže nezapomeňte jednou za čas zkontrolovat i těsnění.

14. Pozor na malé hrnce

Zkuste si někdy dát ruku vedle malého hrnce postaveného na velké plotýnce: spousta tepla utíká kolem bez užitku. Dávejte proto pozor, aby byla šířka hrnce vždy přibližně stejná jako použité plotýnky nebo vařiče.

15. Používejte pokličky

Při vaření používejte pokličku. Mohlo by se zdát, že jde o drobnost, ale vaření v otevřených nádobách bez pokličky je na spotřebu energie náročnější o 150–300 %.

16. Méně vody při vaření

Používejte jen nezbytně nutné množství vody, neboť čím více vody, tím delší doba vaření a větší spotřeba energie. Použijete-li litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie až o 75 %. I při vaření obyčejných vajec můžete ušetřit: do hrnce stačí dát malé množství vody, vejce se uvaří ve vodní páře. Takto snadno uvaříte i brambory nebo brokolici.

17. Vařte na plynu

Plynový sporák je levnější a ekologičtější než elektrický. Pokud nemáte zavedený plyn, pořiďte si sporák s indukční deskou, je mnohem úspornější než všechny ostatní. Při vaření na elektrických sporácích nebo vařičích je výhodné využít tepelné setrvačnosti elektrických plotýnek.

18. Vodu ohřívejte v rychlovarné konvici

Nemáte-li indukční varnou desku, ohřejete vodu nejrychleji a s nejmenšími ztrátami v rychlovarné konvici nebo pomocí ponorného vařiče. Můžete tak ohřát nejen vodu na čaj či instantní polévku, ale třeba i na špagety nebo brambory – poté, co začne vařit, ji jednoduše přelijete do hrnce a pokračujete ve vaření na vařiči.

19. Nepoužívejte troubu, když nemusíte

Chcete si ohřát koupenou pizzu nebo rozpéct včerejší rohlíky v troubě? Pokud místo ní použijete kovový plát na vařiči nebo speciální nástavec na toustovač, ušetříte až 70 % energie.

20. Čistá dvířka u trouby

Při každém otevření dvířek trouby uniká asi 20 % tepla – sledujte proto připravovaný pokrm raději přes sklo.

21. Prádlo sušte na vzduchu

Sušičky prádla jsou zbytečnými žrouty energie. Prádlo je mnohem rozumnější pověsit na čerstvý vzduch nebo do sušárny. Víte, že sluníčko vám prádlo vybělí a navoní i bez chemie?

22. Nevyvařujte a nepředpírejte

Většina bakterií se zničí už při 60 °C. Na rozdíl od režimu s vyvářkou při této teplotě ušetříte až 50 % elektřiny. Pro běžné praní přitom postačí jen 30–40 °C. Pokud není prádlo mimořádně znečištěné, můžeme s klidným svědomím vynechat i předpírku.

23. Vždy plnou pračku

Pračka naplněná jednou ponožkou spotřebuje téměř tolik energie, jako pračka úplně plná. Některé pračky jsou sice vybaveny úsporným programem pro poloviční naplnění, který sníží spotřebu asi o třetinu, i tak je ale lepší počkat, až ji zcela naplníte.

24. Krátká sprcha místo koupele

Ohřev teplé vody je velmi energeticky náročný – spotřebuje 20-30 % energie v domácnosti. Proto je lepší krátká sprcha, než plná vana každý den. Používáním úsporných hlavic snížíte spotřebu vody a tím i spotřebu energie na polovinu. Když se mydlíte nebo šamponujete, vodu zastavte.

25. Ohřívejte vodu sluníčkem

Pokud můžete, pořiďte si solární kolektory na ohřev teplé vody. Kolektor s rozměry 0,75 x 2 metry dokáže v našich podmínkách ohřát přibližně polovinu teplé vody, kterou za rok spotřebuje jedna osoba.

26. Tam, kde si potřebujete pořádně posvítit, použijte úsporné kompaktní zářivky

Kompaktní zářivky vydrží několikanásobně déle než tradiční žárovky a ušetří až 80 % elektřiny na svícení. Oproti rozšířenému mýtu mohou mít stejně příjemné žluté světlo jako žárovka - stačí si vybrat zářivku s označením „žlutá/teple bílá“ nebo „2100K“ až „3100K“. Tradičních vláknových žárovek včetně halogenových se úplně zbavte, protože extrémně plýtvají energií – až 90 % jí unikne ve formě tepla.

27. Používejte energeticky úsporné spotřebiče

Malé rozdíly energetické náročnosti jednotlivých spotřebičů znamenají během let velkou úsporu energie i peněz. Největší rozdíly ve spotřebě energie najdeme mezi chladničkami a mrazničkami. Elektrické spotřebiče jako pračky, chladničky a sporáky musí být povinně označeny energetickým štítkem, který ukazuje jejich energetickou hospodárnost. Škála začíná od energeticky nejúspornější kategorie A+++ až do kategorie D, která tak označuje výrobky s nejvyšší spotřebou. Vybírejte si ledničky v kategorii A+++, ostatní spotřebiče v kategorii A.

28. Není monitor jako monitor

Pokud máte starý CRT monitor, vyměňte ho za LCD. Úspora ve spotřebě energie je u LCD monitoru se stejnou úhlopříčkou průměrně 70 %. Mezi LCD monitory jsou ale velké rozdíly – vždy si přečtěte informaci o spotřebě. Nejnižší je u LED obrazovek.

29. Vypínejte počítač

Ačkoliv na počítači zrovna nepracujete, stále spotřebovává až 70 % energie. Takže i během přestávky je lepší ho vypnout, nebo převést do režimu spánku, ten se liší od tzv. úsporného režimu – v něm počítač dále spotřebovává elektřinu, i když méně než v běžném provozu.

30. Nenechávejte elektroniku v pohotovostním režimu

Váš televizor, audiosystém a další elektronika spotřebují v tzv. pohotovostním režimu každoročně velké množství elektřiny. Když zapojíte několik spotřebičů do prodlužovacího kabelu s vypínačem, který budete na noc vypínat, ušetříte peníze i životní prostředí.

31. Netopte si nabíječkou

I nabíječka, ke které není připojen telefon, obvykle dále spotřebovává elektřinu a přeměňuje ji na teplo (zkuste si na ni sáhnout). Promrháte tak až desetinásobek energie skutečně potřebné k nabíjení.

32. Vyhýbejte se spotřebičům na baterky

Telefony, elektrické holicí strojky a zubní kartáčky s přímým síťovým zapojením spotřebují podstatně méně energie než spotřebiče na baterky. Pokud nemáte možnost a baterky potřebujete, zvolte si ty, které lze opakovaně dobíjet.

33. Dejte přednost notebooku

Notebooky mají při stejném výkonu mnohem menší spotřebu než stolní počítače, jak informovalo Greenpeace ČR v květnu 2011. Přestože většina z uvedených údajů má v tomto směru dlouhodobou platnost, některé z nich mohou v důsledku vývoje techniky a trhu časem zastarat – informujte se o novinkách.

34. Vyrábějte si vlastní energii a teplo

Možností je celá řada – od solárního ohřevu teplé užitkové vody, přes kotel na dřevo, nebo tepelné čerpadlo, až po vlastní výrobu elektřiny ze slunce, větru či biomasy.

Ve všech uvedených případech se vám investované peníze nejen vrátí, ale i zúročí.

Zdroj: greenpeace cz

CO SE TADY NEJVÍC ČTE OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY

MENU nebo ŠTÍTKY je přístup k příspěvkům DOCELA SNADNO!

#Donald Trump Accordion Music aktivity radosti a milování života Alkohol Americké (kanadské) palačinky Amerika Ananas Andělská trumpeta Android Angelina Werich Architektura Auto Autobusy Azalky Babí léto Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Baby - Blackbird BabyBox Báč Banánový desert banánový palačinkový dort bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Beef Wellington Belgické vafle Bělotrn modrý Bernský salašnický pes. Husy jsou přátelé domova Beruška Bez černý Bez domova Bezinky Bezmasá jídla Biftek Bílý kůň BIO Blackberry champagne margarita Blatouch Bledule jarní Bloggeři Boeuf Bourguignon Bolest Borelióza Boršč Borůvky Boticelli Boží mlýny Boží muka Bradley Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborové knedlíky Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Brazilská snídaně Breakfast Brkoslav severní Brugmansie Brusinková omáčka Brusinky Bříza Bubáci Bůček Budějovická Budníček menší Buchtičky s krémem Buchty Buškův hamr Bylinky Camembert Candát na másle Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Cardinal Celer recepty Celtic Woman Centrum Cestovníci Cesty CESTY CIVILIZACE Cibule Cibulové kroužky Cibuloviny Citrony Civilizace Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Co s tím? Coffee Crossandra Cuketa Cukroví Cyklistika Čaj Čaj šípkový Čaj z levandule Čáp bílý Čáp černý Čáp přináší štěstí Čáp v přírodě Čápi Čas lásek čápů Čas lásek jelenů Čekanka Černý bez Čerti Červenka Česká kuchařka Česká písnička Česká snídaně Český prezident Česnečka Česnek česneková pomazánka s vejcem Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čížek žlutý Čmeláci Čočka Čokoláda Čokoládový dortík Čufty dančí guláš dechánek Dejvice Děti Dětská moudrost Devětsil Diskriminace Dítě Divizna Dlask Dlouhozobka svízelová Dluh Dobré slovo Dobromysl Dobromysl obecná Dobytčí trh Domácí houstičky Domácí chléb Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Doprava Dort Dragoon Ride Drozd kvíčala Drozd zpěvný Dršťková Dům Durman Dýmka Dýně Easter Echinacea EMO Eric Clapton Euglena Janae Bradley Eva Olmerová Exekutor v Česku Facebook Falšování potravin Farmářské trhy Fašírka Fauna Fazole Ferdinandův špíz Filé Fištrón Flank steak Flora Flowers Show Forum 2000 fotografie Fotografujte Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurtská hovězí František Kmoch František Koukolík Freedom Fysikální a sociální teplo Ginggo Biloba Google Google+ Greta Thunbergová gril Grilované koleno Guláš Guláš staré rančerky Gumové ovoce Hacker Halušky Ham and Eggs Hamburger Harule Haše Hermelin Heřmánek Historie Hlaváček jarní hlavička Hledání Hlíva Hloh Hluchavka Hmyz Hnízdění Hoax Holandský řízek Holub hřivnáč Holubi Homeless Hořčicová omáčka Hořec Hostivař Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houby Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí maso s koprovou omáčkou Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí svíčková Hrad Litice nad Orlicí Hradčany Hranolky Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hrušeň Hruška hříbky Hudba z radosti Hudba-videa Humor Humor a vtipy Husa Husy na řece Hýl obecný Chalupa Chalupy Chilli Chlupaté knedlíky Chrámy Christina Aguilera Iced tea Imunitní systém Informace Instinkty a pudy Investiční mince Írán Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodník obecný Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak mají vypadat správní čerti Jak na to Jarní kytičky Jarní slunce Jaro Jasmín Jaterník podléška Játra Játra na sádle Játra na slanině Ječmen Jedlý kaštan Jednoduché chutné rychlé recepty Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jeřáb obecný Jeřabiny Jezírko Alenky Jezírko zahradní Ježíš Kristus Jídlo a zdraví Jíme zdravě Jírovec Jiřiny Jitrocel Jitrocel sirup Jižní Čechy Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kachna pečená Kachny Kakaové řezy Kaktus Kalisie voňavá Kamery KAMNA KACHLOVÁ Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta se šípkovou Kančí maso na šípkové omáčce Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí plec Kančí plec na smetaně Kančí ragů Kančí řízky Kančí steaky Kančí svíčková Kančí výpečky karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek Karbanátky s nivou a bramborová kaše Karel Hašler Karel Kryl Karel Schwarzenberg Kariera karlovarský knedlík Karlovo náměstí Karlův most Kaštan Katův šleh Káva coffee Kde to je? Když vaří a servírují chlapi! kefír Kelly Family KFC klobásy knedlíky Kniha Koblihy Kobylka luční Kocouří siesta Kočky Sobě Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Komentáře Kominíci Kompot Komunita koniklec Konipas bílý Konopí Konvalinka Kopretiny Koprová omáčka Kopřiva Koření Kos Kosí hnízdo Kosmatice Kostely Kotletky se sýrem a smetanou Kotlety Koupelny Kouzelná zahrada Kozy Krajina Králíček obecný Královské město Krby Krkovička Krmení mladých Krmítko Krmítko na zahradě Krokus jarní a žlutý Krůtí pečené stehno Křen křenová omáčka Kuchyně Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí maso Kuřecí nudličky Kuřecí nugetky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Kvalita potravin Kváskový chleba Kvasnice Květák Květiny Květy Květy kostivalu lékařského Kynuté knedlíky Kysané zelí Kytičky Labutě Labutě péče o mladé Langoše Láska Lásko bože lásko Lavičky Léčivé rostliny Lečo Ledňáček Ledovce Legrace Lékařství Les Léto Levandule Levandulová koupel Libeček Lidé LIDL Lidový folklor Life at Google Lilie Limonáda Lín obecný Linduška lesní Linecké Lípa Lipový květ Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Ludvík Hess Luncheon Meat Maceška Maďarský vepřový perkelt s bramborem Majoránka Malinový dort Maliny Maralí kořen Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Markéta Marmeláda Martina Karel Kryl Martina píše Maso směs Masové kuličky Máta Máta peprná Mateřídouška Mateřství a péče o potomstvo Matka Mayodendron igneum Mazanec Med Medicina Medové perníčky Medovec Meduňka Menu Meruňky Metelescu blescu Metro Mexické jídlo mezinárodní folklorní festival Migrace Mikrobiom Milování světu vládne Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mlok Mobilní fotografie Mobilní internet Modrá planeta Země Mojito Moravský vrabec Morning Cofee Moře Mořský okoun Motiv domova Motivační základní emoce Motúčko Motýli Moučník Mozzarela Mračňák-Abutilon Mrkev Muflon na divoko Mufloní guláš Muchomůrky bílé (Milan Hlavsa) Muškáty Muzikanti Muži My Story Mydlice lékařská Myslivecká kuchařka Na houbách Na Kampě Na kulaťáku Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Namlouvání Námluvy Nápoje Náprstník červený Naše kuchyně Naše zahrady Nemoci Nemocnice Netýkavka konžská (papoušková květina) Nikon Noční toulky Noky Nootropika a kognitiva O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obědy Obložený talíř Obrázkové příběhy Obrázky a domov Ocet Odposlechnuto Of Monsters Oheň Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Opičky Oregano Orestované nudličky Orchideje Ornitologie ořechy Osobnosti Osvětlení Ovesné vločky Ovoce Ovocné řezy Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Památky Pampeliška Pampeliškový med Panorama Papriky Parky Páření Čmelák královna Pařeniště Paštika Patagonie Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kotleta Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečivo Pěnice černohlavá Pěnice podkřovní Pěnice slavíková Peníze Penízovka sametonohá Pěnkava obecná Perská kočka Perský kocourek Pes přítel domova Pět zásad socialismu Petrklíč Petřín Petula Clark PF Pilát lékařský Písek Pivo Pizza Plaváček Plicník lékařský Plymutky Plzeň 12° Počasí Počítáme jaro Podběl lékařský Podravka Podzim Pohádka Pohádková zahrada Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Policie Poliklinika Polsko Pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Popínavé (pnoucí) růže Pórková omáčka Poslové jara Poštolka obecná Potraviny Poznáte je? Práce na zahradě Praha Prachy Pražské perličky Pražský flamendr Prejt President Prevence Procházky Procházky přírodou Proso Prostřeno Prvosenka jarní Před koncem vrby Předivka zhoubná Přechody a křižovatky Příběhy Příprava na zimu Příroda Příroda a zahrada Příroda a zdraví Pstruh na másle Psychologie Ptáci Ptáci na zahradě Ptačí koncert Ptačí zpěv Pudinkáče Punč Půst Pustoryl Pyré Racionální strava Radkin Honzák Radost Radost a uspokojení Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Rajská s knedlíkem Rakytník řešetlákový Rande Ráno Ražniči Reálný svět bytí Recepty Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Rehek zahradní Rekuperace Relaxujeme Remoska Renata Repelent Restaurace Risotto Rizoto Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec Rozmarýn Rum Ruské vejce Růže Růže pro domácí pěstování Růže výsadba řez množení Růžičková kapusta Rybíz Ryby rychlá večeře Rychlovka Rýmovník Rýže Řebříček obecný Řecké Ředkvičkový salát Řeka Řepík lékařský Řízek Sadba Salám Salamander Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Sama doma Samsung Sasanka - Anemone Sasanka hajní Screenshot Sedmikrásky Segedinský guláš Sekaná Sekaná bramborová kaše sekanina sekanka Selská omeleta Selský rozum a kritické myšlení Siesta Single Skalka Skewered Strawberry Skorec Skorec vodní (Cinclus cinclus) Skořice Skvělý domov Sladkosti Slavík obecný Slepice na paprice Slepičky Slimáci Slípka zelenonohá Slivovice Slunéčko sedmitečné Slunečnice Smažená zelenina Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Smíchov Smrkový med Sms Sněženky Snídaně Snídaně v Portugalsku Sociální sítě Sochy Soudce Sprchování Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí kýta Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Staročeský kuba Staroměstské náměstí Stáří Stáří a domov Stavební akrobacie Steak z kuřecího masa Stehlík Stolování a etiketa Strakapoud Strapačky Stropnický Martin Střecha isolace Střelák Student Agency Sulc Supermarket sv.Martin Svačina Svátky Svědomí Svíčková na smetaně Svijany Sýkorky sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Šafrán (Crocus sativus) Šalvěj Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Školní kuchyně Škůdci Škvarkové placky Škvarky Šlapeto Šnečci s tvarohem Šoupálek dlouhoprstý špaček Špagety španělský ptáček Špekáčky Špekové knedlíky Špenát špíz Štědrý den Štěstí Štětka Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka Švédsko švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Talovín zimní Tatarský biftek Telecí Telefon Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny The End Of The World THE MORNING CHAPTER The White House Tibetská Tilapie Tipy a návody Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Traktát trampská Tramvaj Treska Trubačovité Třapatka nachová Třesky plesky Ťuhýk obecný Ťuhýk šedý Tulipány Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort U Anděla U křížku Učení Uličky pražské Umělci Umění US army USA Úsměv Utopenci Úvod do stránky Uzené maso V lese V tramvaji Václavské náměstí Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valašské frgále Valentýnské speciality Válka Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánoce Vánočka Vánoční Vánoční hvězda Vánoční tvaroháč Vařené brambory Vaříme s přáteli Včely Vdolky Večerní Praha Večeře Vejce Vejce benedikt Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Velký švýcarský salašnický pes Venkov Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová plec Vepřové Vepřové kostky Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Verše Veteran Větrníky Veverka Veverka černá Videa o zahradě Videa z domova Videorecepty Vinná klobása Víno Violka vonná-fialka Viry Višňové řezy Vitaminy Vivaldi Vlak Vláknina Vlasta Burian Vlaštovičník Vlaštovka Vlaštovky Vlčí máky Vltava Vosí hnízda Vrabec domácí vrabec polní Vtipy Vtipy humor Vuřty na pivu Vyprávění lesníka VYSOČANY Vysoká Vyšehrad Vytápění Vzhůru ke koním Waldemar Matuška Waldorfský salát WC We Are the World Youtuberka Z listového těsta Zabijačka Zadělávané zelí Zahrada ticha Zahradní nábytek Zahrady Zajíc Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zásady Zateplení domova Zavařování Závislost Zazimování Zázvor Zběhovec Zdraví Zelené pláně Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky Zima zlatá buchta Zlato Zlatý déšť Zmrzlina Znojemská roštěná Znojemská s rýží ZOO Zrcadla Zvěřina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky zvonek zelený Zvonohlík zahradní Žabky Žáby Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové Ženy Židovský Živé sekačky Život ve stáří Domov Zdraví Pomoc Migrace Bydlení Ústavní péče Senior Vazba k domovu Gerontologie Sociologie Bilancování Sociální podpora. Žloutkové řezy Žravé řezy

Vybraný příspěvek

Pěnice slavíková. Je to nenápadně zbarvený, poměrně baculatý ptáček...#Pěnice slavíková, Ptáci, Ptáci na zahradě, Hnízdění, Les, Naše zahrady, Poznáte je?

Pěnice slavíková Je to nenápadně zbarvený, poměrně baculatý ptáček, bez výraznějších znaků.  Shora je jednobarevně hnědošedá, letky i j...