Připraveno na talři s úsměvem...a receptem |
Sůl, půl lžičky mleté skořice,
půl lžičky chilli koření,
půl kila hovězího zadního masa, olivový olej na smažení a mletý černý pepř.
Hovězí maso utřeme nebo jemně umeleme, jako bychom dělali základ na tatarák. Maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme skořici a mleté chilli. Ze směsi tvoříme navlhčenými rukama šest stejných plochých karbanátků. Pokud chceme, můžeme směs spojit vejcem, ale není to podmínkou. Na pánvi rozpálíme olivový olej a karbanátky na něm smažíme pět minut z obou stran. Hotové karbanátky zdobíme kolečky cibule a podáváme s opečenými brambory nebo bramborovou kaší.
Tatarský biftek
Sůl, šest žloutků, dvě lžíce hořčice, dvě šalotky, šest set g hovězí svíčkové, dvě lžíce ostré francouzské hořčice, tři lžíce worcesterské omáčky a mletý černý pepř.
Maso utřeme jemně ostrým nožem. Pokud se nám s ním nechce škrábat, umeleme jej. Cibuli očistíme a jemně nasekáme.
Do masa vmícháme obě hořčice, cibuli, worcesterskou omáčku a lehce opepříme. Podle chuti můžeme maso doplnit o pár kapek tabasca nebo jej naopak zjemnit dvěma lžícemi whisky. Maso nesolíme. Každý si osolíme podle chuti a navíc aby maso pustilo šťávu. K masu bychom měli být něžní a moc jej nemačkat. Svíčková je velmi křehká. Stačí míchat jen zlehka. Z masa vytvarujeme bochánek, který necháme v lednici uležet. Pak maso rozdělíme podle osob do mističek a v každé vytvoříme důlek.
Do důlků vychlazeného masa vložíme žloutky a můžeme podávat. K tataráku nesmí chybět topinky s česnekem, kapary nebo zelenina.
-
Tatarský beefsteak
Svíčkovou jemně utřeme nožem, osolíme, opepříme mletým bílým pepřem, vmícháme mletou červenou papriku a žloutek, přidáme kysanou smetanu, ostrou hořčici a jemně nakrájenou cibuli. Uděláme šišku a dáme opéct. Ozdobíme půlkami natvrdo uvařených vajec a zelenou petrželkou.
Tatarský biftek I.
Hovězí svíčková, cibule, okurky, kečup, worcesterská omáčka, sůl, pepř, mletý kmín, žloutky, papričky a chilli koření.
Maso utřeme nožem nebo hodně jemně umeleme. Podle chuti přidáme koření a necháme tři hodiny v chladnu odležet. Mažeme na topinky.
Tatarský biftek II.
Kilo pravé svíčkové (popř. nízkého roštěnce), dvě cibule, šest žloutků, šálek stolního oleje, kečup, plnotučná hořčice, sardelová pasta, dvě balíčky sladké papriky, mletý kmín, kari koření, chilli koření a sůl.
Maso dvakrát utřeme nožem nebo umeleme a smícháme s uvedenými ingrediencemi v hmotu. Necháme uležet a pastu mažeme na topinky.
Tatarský syrový biftek
Utřeme nožem svíčkovou, osolíme a půl hodiny příčně maso sekáme, aby vznikla kaše. Z kaše upravíme bochánek a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme buď celé vejce nebo jen žloutek. Povrch vejce osolíme a celé opepříme. Lze také vejce vmíchat přímo do kaše.
Podáváme s nakrájenou cibulí a chlebem. Doporučuje se udělat měkké chlebové topinky, hodně ne natřít česnekem a po utočení na pánvi (při druhém osmažení), natřít vrstvou tatarského bifteku.
Zdroj: sociální sítě Ivan Rössler
#Hovězí, Hovězí svíčková, Karbanátek, Recepty, Tatarský biftek, Mleté maso,