Klasické lívance se skořicí a moučkovým cukrem |
Klasické lívance Doporučujeme vyzkoušet i lívance obalené ve směsi mleté skořice a moučkového cukru chutnají výborně i druhý den k snídani s bílou kávou.
lívancové těsto
250 g hladké mouky
25 g droždí
1 vejce
300 ml mléka
20 g vanilkového cukru
50 g plátkovaných mandlí
špetka soli
olej na smažení
ovocná směs
400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
50 g cukr krupice
2 dcl šlehačky ke šlehání
1 kávová lžička mleté skořice
1. droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max 70°C !), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout
2. na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran
3. šlehačku ušleháme spolu se skořicí
4. lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, můžeme ozdobit meduňkou či mátou
Lívance s malinami a tvarohem
Lívance s jahodami |
Maliny rozmačkáme s cukrem, tvaroh promícháme s cukrem. Na talíř narovnáme lívance, dáme na ně kopeček tvarohu a maliny s cukrem.
Na 4 porce:
500 ml mléka, 10 g droždí, 25 g krupicového cukru,100 g hrubé mouky,
1 lžička nastrouhané citronové kůry, špetka soli, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 200 g hladké mouky, 2 lžíce oleje,
Dohotovení: 300 g ovoce, 50 g krupicového cukru, 200 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru
Poznámka k Menu: Podle mne jsou nejlepší s borůvkovou kahudou! To je potom šmakec...a fousy kolem huby a uší...Mňam, mňamm...................
Dobrou chuť!