Hotová koprová omáčka |
Maso (přední, květová špička, alias loupaná plec) naložíme do jednoduché marinády (olej, 6 ks barevného pepře, 5 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, 3 ks hřebíčku) a necháme den odpočívat. Před vlastním dušením, včas vyjmeme z lednice, aby maso povolilo, prošpikujeme (po vláknech) , svážeme a osolíme. Maso na cibulce osmahneme, aby se zatáhlo. Podlejeme 1,5 hrnkem vařící vody a přikryjeme alobalem a poklicí. Dáme na 3 hodiny dusit (péci) do trouby na 140 °C. (režim statického pečení).
S masem nic neděláme, takže neotvírat a nekoukat. Mezitím si připravíme omáčku: začínáme základní bílou omáčkou dle Viléma Vrabce (malá cibulka na drobno, 1/3 másla, 3-4 lžíce mouky, špetku tymiánu, špetku muškátového oříšku a pepř, 1,5 sklenice vývaru, 1-2 sklenice mléka), kde použijeme již hotový hovězí vývar (polévku) nebo kostku masoxu (Maggi hovězí) a teplé mléko.
Vlastní příprava je jednoduchá, jde v podstatě o zhotovení světlé jíšky: cibulku zpěníme na másle cca 1 minutu, přidáme 3-4 lžíce hladké mouky a opražíme cca 2 minuty, potom přidáme studený!!,
ještě jednou píši studený! vývar. Mícháme, mícháme a přiléváme teplé mléko a mícháme. Pokud je omáčka hustá přidáme více mléka. Necháme mouku cca 20 minut provařit (pozor ráda se připaluje) a opět občas mícháme.
Omáčku si přecedíme do čistého hrnce.
Nasekáme si kopr (2 lžíce) a do hotové omáčky dáme 2 lžíce octa a 2 kostky cukru a kopr - poměr je na vás, já mám rád sladší, takže přidám cukry 3. Pozor na ocet, má být teplý, omáčka se ráda sráží se studeným octem a raději méně, než více. Když je to superkyselé, špatně se s tím něco dá dělat.
Po upečení masa, ještě přidáme všechnu šťávu do omáčky (přecezenou!) a omáčku zjemníme koflíkem smetany s rozmíchaným žloutkem.
Dobrou chuť.
Podle sociální sítě G+ Pavel Emi text a foto, #koprová #omáčka #hovězí,