Zdravé jídlo zelenina kukuřičný chléb fazole a rýže |
Zelený salát obložený s krutony kukuřičný chléb a koriandrem limetkovou zálivkou.
Červené fazole a rýže.
Fazole jsou vysoce cenným zdroje bílkovin. Kromě toho se v nich nachází tuky, polysacharidy, z minerálů a stopových prvků vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, mangan, měď, selen, síra, zinek a dále vitaminy A, E, B1, B2, B6. Rovněž jsou v nich flavonoidy, glykosidy, vláknina a organické kyseliny.
Fazole můžeme používat jako preventivní i léčivý přírodní prostředek při oběhových potížích, snížené funkci slinivky i sleziny, na posílení činnost ledvin a jater. Vysoký obsah vlákniny působí léčivě na střeva.
Fazole jsou vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů. Angličtí vědci potvrdili, že lektiny z fazolí můžou organismus chránit před rakovinou střev. Tyto látky se při laboratorních zkouškách navázaly na polysacharidy a ukončily nadměrné dělení postižených buněk, takže se nádorový proces zastavil. Jelikož fazole obsahují vysoký obsah bílkovin a dalších látek, měly by být pravidelnou součástí jídelníčku zdravých lidí, ale rovněž pacientů i lidí v rekonvalescenci. Včetně těch, kteří prodělali nádorové onemocnění.
Léčivý je i lusk bez semen
Fazolový lusk bez semen je vhodným diuretikem, snižuje hladinu krevního cukru a urychluje látkovou výměnu. Můžeme ho podávat při močových kamenech, cukrovce, revmatismu a kožních chorobách. Rovněž snižuje krevní tlak a je vhodný při zvýšené urikemii (vysoké množství kyseliny močové v krvi).