Rajská jako chuťovka |
s knedlíkem
2 ks bobkový list
8 kuliček celý černý pepř
1 - 2 ks cibule
40 g hladká mouka
5 lžic olej
1 kostka masox
1 lžička hořčičné semínko
40 g máslo
8 kuliček nové koření
cukr
4 plechovky rajský protlak (malý)
1,5 lžíce tymián
1 kg hovězí maso
sůl
-
Hovězí maso omyjeme, společně s kostkou masoxu dáme do tlakového hrnce a něco málo přes hodinu ho vaříme doměkka.
Cibuli oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a na oleji restujeme dotmava, nesmíme ji ovšem spálit! Když je cibule hnědá, přidáme protlaky s kořením a asi 5 minut za neustálého míchání vaříme. Takto připravený základ zalijeme vývarem z uvařeného masa.
Vedle si z másla a mouky připravíme tmavou jíšku, kterou vmícháme do omáčky. Necháme asi 15 minut povařit a přes jemné síto přecedíme.
Krémovou rajskou omáčku podle chuti osladíme, osolíme a můžeme podávat. Vynikající je s houskovým knedlíkem.