Příprava brambor |
a pečené brambory
1 odblaněná vepřová panenka
sůl
olivový olej
koření na panenku:
1/2-3/4 lžičky chilli
1 a 1/2 lžičky sušeného česneku
3/4 lžičky cukru
1/4 lžičky mletého pepře
glazura:
240g meruňkové marmelády (nějaké kvalitnější s alespoň 50g ovoce na 100g)
30ml barbecue omáčky (buď nějaká oblíbená, nebo recept co jsem použil viz níže)
1/2 lžičky strouhaného zázvoru
1/4 lžičky sušeného česneku
1/4 lžičky pálivé omáčky
1 a 1/2 lžičky nasekaného koriandru
šťáva z 1/2 limety
1. Připravit si směs z chilli, sušeného česneku, cukru a pepře a vmasírovat do masa, pak necháme přes noc v ledničce odležet.
2. Výroba glazury:
Nechat povolit v hrnci na středním plameni marmeládu, dát stranou a vmíchat zbytek ingrediencí. Půlku si dáme stranou k servírování druhá půlka se použije na panenku.
3. Troubu nahřejeme na 175°C. Panenku osolíme a pomažeme olejem, dáme na rozpálenou pánev a necháme asi minutku až dvě z každé strany zatáhnout. Pak dáme do trouby (ideálně nechat v pánvi, pokud troubu snese) a pečeme cca 15-20 minut.
Hotové a dobrou chuť! |
Barbecue omáčka
30ml kečupu
1 a 1/2 lžičky třtinového cukru
1 a 1/2 lžičky worcesteru
3/4 lžičky jablečného octu
kapka či dvě nějaké ostré omáčky
1/4 lžičky sušeného česneku
špetka drceného hořčičného semínka
špetka soli
Vše smícháme, dáme v malém hrnku na střední plamen, promícháváme, a přivedeme k varu, pak dáme stranou a necháme vychladnout.
Pečené brambory
brambory typ C nakrájené na plátky
rozpuštěné máslo
namíchat koření v poměru
1 lžička soli
1/4 lžičky sušeného česneku
1/4 lžičky pepře
Nakrájené brambory dáme do vody, uvedeme do varu a vaříme asi 6 minut. Slijeme vodu, plátky brambor poklademe na plech, pomažeme rozpuštěným máslem, okořeníme a dáme dopéct do trouby na 200°C.
Zdroj: jídlo recepty G+