Kančí plec na smetaně a domácí knedlík - taky dobré co právě je k dispozici v myslivecké kuchyni |
Ingredience: na 4 porce
800 g kančího hřbetu bez kosti
100 g slaniny
2 mrkve
2 petržele
¼ celeru
1 cibule
vepřové sádlo
snítka tymiánu
snítka majoránky
hvězdička badyánu
cukr krupice (asi 4 lžíce)
1 rajský protlak
200 g šípkové zavařeniny
masový vývar
100 ml červeného vína
200 ml pomerančové šťávy
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
lžička mleté skořice
citronová šťáva
strouhaný perník podle potřeby
mletý pepř a sůl
Postup vaření: Ze zeleniny (mrkve, celeru, petržele) nakrájíme pár klínků na špikování masa, stejně tak ze špeku oddělíme čtyři klínky. Zbytek zeleniny i špeku nakrájíme na kostičky.
Kančí hřbet očistíme, nakrájíme na porce, prošpikujeme kousky kořenové zeleniny, špeku a osolíme.
Na sádle orestujeme společně nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, kostičky špeku, vše do zlatohněda, přidáme bylinky a koření (tymián, majoránku, badyán, divoké koření, jalovec),
zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme rajský protlak a šípkovou zavařeninu, opět zarestujeme, zalijeme vývarem, vínem a pomerančovou šťávou, přivedeme k varu, potom vložíme maso, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka.
Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme nebo vybereme koření a omáčku rozmixujeme. Poté omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, dochutíme skořicí.
Příloha: Podáváme s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť!