Šípky na podzim |
Šípková marmeláda
1 l vody
1 kg šípků
1 pomeranč (šťáva a kůra)
250 g jablečného pyré
0,8 - 1 kg cukru
5 g kyseliny citronové
lžička skořice
Vodu a šípky vaříme asi 15 minut. Rozvařenou směs propasírujeme přes čisté plátno, přidáme šťávu z citronu, skořici, jablečné pyré a znovu vaříme asi 10 minut. Přidáme cukr a dále vaříme, dokud směs nezhoustne.
Marmeládu potom nalijeme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 80°C.
Šípkový sirup
3 l vody
300 g šípků
hrst máty
hrst meduňky
100 g plodů rakytníku
2 kg cukru
10 g kyseliny citronové
Vodu společně se šípky, rakytníkem a bylinkami povaříme a jakmile vychladne, propasírujeme opatrně přes plátno. Potom přidáme cukr s kyselinou a opět zahřejeme, aby se cukr rozpustil (nesmí ale vařit).
Vzniklý sirup nalijeme do lahví a 20 minut sterilujeme při teplotě 80°C.