Chutná dobrota - Báč |
BÁČ Bramborka litina
Suroviny:
1 kg brambor
0,5 kg polohrubé mouky
12 stroužků česneku
150 g sádla
4 vejce
4 dl mléka
droždí
lžíce másla
mletý kmín, pepř, majoránka
cukr, sůl
Postup:
Připravíme si kvásek a necháme ho vzejít (2 dl teplého mléka, lžička cukru, lžíce hladké mouky a droždí, vše řádně rozmícháme).
1 kg brambor
0,5 kg polohrubé mouky
12 stroužků česneku
150 g sádla
4 vejce
4 dl mléka
droždí
lžíce másla
mletý kmín, pepř, majoránka
cukr, sůl
Postup:
Připravíme si kvásek a necháme ho vzejít (2 dl teplého mléka, lžička cukru, lžíce hladké mouky a droždí, vše řádně rozmícháme).
Sádlem dobře vymažeme pekáč a vysypeme strouhankou.
Brambory oloupeme a polovinu uvaříme, ochladíme a všechny brambory nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé sádlo, česnek utřený se solí, sůl, půl lžičky majoránky, půl lžičky pepře, kvásek a vejce, podle potřeby přiléváme mléko, umícháme středně husté těsto, necháme asi hodinu v teple vykynout.
Těsto nalijeme do pekáče, povrch uhladíme, lehce osolíme a posypeme mletým kmínem, pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 50 minut, až povrch zezlátne potřeme ho rozpuštěným máslem a ještě asi na pět minut vrátíme do trouby.
Těsto nalijeme do pekáče, povrch uhladíme, lehce osolíme a posypeme mletým kmínem, pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 50 minut, až povrch zezlátne potřeme ho rozpuštěným máslem a ještě asi na pět minut vrátíme do trouby.
Podáváme s kysaným zelím.
#bramborka #báč #litina, Báč, Bramborka, Bramborové speciality, Litina, Recepty,
Poznámka: kdo to jednou ochutná bude opakovat pečení kdykoliv. Nic na tom není.
#bramborka #báč #litina, Báč, Bramborka, Bramborové speciality, Litina, Recepty,
Poznámka: kdo to jednou ochutná bude opakovat pečení kdykoliv. Nic na tom není.