Škvarkové placky |
0,5kg polohrubé mouky
0,5kg kysaného zelí
5 lžic sádla
5 lžic škvarků
5 + 1 vejce
sůl, pepř, drcený kmín
kvásek:
2dl mléka
1 kostka droždí
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
Ohřejeme mléko a vyrobíme kvásek, necháme v teple nakynout. V míse smícháme mouku se sádlem a vymačkaným a pokrájeným zelím a s jemně nakrájenými škvarky, přidáme 5 vajec, kvásek a koření, mícháme až nám ruka může upadnout, potom bude těsto dobré, necháme v teple alespoň 2 hodiny kynout.
Pečeme na pečícím papíře při teplotě 200° asi 25 až 30 minut. Těsto je lepivé, proto vytvoříme pomocí dvou lžic jednotlivé placky, upravíme je příborovým nožem namočeným ve vodě.
Placky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mletým kmínem a hrubou solí.