Hledejte hrneček Google a jste informovaní hnedle...vedle |
Rozumné množství nasycených tuků v másle, sýru či mase nezanáší tepny a naopak v menším množství mohou být tělu dokonce prospěšné.
„Vždycky jsme tvrdili, že nasycené tuky zvyšují hladinu špatného LDL-cholesterolu," vysvětluje pro deník Today odbornice přes výživu Joy Bauerová a dodává: „Nicméně dnes už víme, že existují dva různé druhy částic špatného cholesterolu – malé a husté (spojované s onemocněním srdce) a pak velké a nadýchané (považovány za benigní). Přičemž nasycené tuky zvyšují hladinu větších částic, které nejsou tak škodlivé.
Ve skutečnosti tak rafinované sacharidy (bílý chléb, rohlíky, suchary, sušenky či soda), které zvyšují ty menší částice LDL, jsou nebezpečnější.
Bohužel právě v 70. letech minulého století jsme na základě špatného vyhodnocení výzkumu začali nahrazovat méně škodlivé tuky mnohem nebezpečnějšími trans tuky a rafinovanými sacharidy.
To je i důvod, proč rizika onemocnění srdce neklesala ani při rádoby zdravějším způsobu stravování. Trans tuky byly obsažené především v margarínech a levných rostlinných tucích a v některých jsou dodnes, i když většina renomovaných výrobců již změnila výrobní postup a jejich margaríny i oleje tyto tuky obsahují v minimálním množství. Bohužel řada levných rostlinných tuků se stále využívá k přípravě polotovarů (někdy i těch rádoby zdravých) a pak také pečiva, cukrovinek, chipsů, salátových zálivek, majonéz či cereálních tyčinek apod.
„Pokud máte rádi máslo, pak se nebojte jej přidat do stravy, ať už do zeleninových příloh či jen tak na chleba. Samozřejmě v malém množství a totéž platí pro plnotučné mléko či smetanu. Nicméně minimalizujte sacharidy, a to jak v pokrmech, tak nápojích,".
Zdroj: novinky.cz