Ovocný koláč s drobenkou od babičky ilustrační... |
TĚSTO: 50g másla, 150g cukru moučka, 3PL vody, 3 žloutky, 250g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, mléko.
SNÍH: 3 bílky, 200g cukru krupice, skořice, 300g očištěného rybízu
Změklé máslo, cukr, vodu a žloutky třeme, dokud hmota nezesvětlá. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mlékem naředíme na takovou hustotu, aby šlo těsto nalít na plech.
Plech vyložený papírem na pečení pokryjeme těstem a zapečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Mezitím ušleháme z bílků a cukru tuhý sníh, lehce vmícháme rybíz (rybíz je nutné do sněhu zamíchat, aby z buchty nepadal), dochutíme skořicí, natřeme na zapečené těsto a pečeme, dokud sníh nezrůžoví (cca 20-25 minut při 150°).