Červený rybíz je zralý sklizeň nutná než zasednou na větvičky ptáci... |
ČERVENÝ RYBÍZ ALA BRUSINKY
2 kg červeného rybízu ( může být i napůl s černým)
1 dcl vody
2 PL vinného octu
4 PL želirovacího cukru
1 kg cukru krupice
Omyté a očištěné rybízy dáme do hrnce, přelijeme vodou a octem.
Přivedeme k varu, přidáme cukry, až se rozpustí, tak horké plníme do sklenic a hned víčkujeme .
KOMPOT
Dám do sklenice očištěný rybíz, 2 PL cukru, zaliju vodou, zavíčkuji a zavařuji cca 20 min. od varu.
RYBÍZ ALA BRUSINKY S RUMEM
Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet.
Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a asi čtvrt hodiny povaříme na mírném plameni. Přidáme rum, dávám ho až ke konci varu a pak horké plníme do malých skleniček - používáme od jogurtů, které předtím pořádně vymýt vřelou vodou.
Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Poměrně potom zahoustne.
Uložíme v chladnu a temnu.
Z jednoho kg rybízu tak máme asi 6 skleniček od malých jogurtů.
PL = polévková lžíce