Polévka Gaspacho |
Dnes tu máme dobrou polévku podle Marušky přesně tak jak ji ona vaří a pro srovnání recept s kečupem. Obrázek máme podle Marušky. Tak to zkuste. Když je horký den vychlazená chutná nejlépe. Prostě se nechá vystydnout.
Je to španělské národní jídlo.
Jak to dělá Marie?
My tam dáváme rajčata v konzervě bez slupky, pak papriku, cibuli, jarní cibulku, ale můžeš tam dát cokoliv máš ráda. Pak to celé rozmixuješ domácím mixérem, nepřidává se tam vůbec žádná voda, je to celé jen zelenina. Dochutíš solí, pepřem, třeba mletou paprikou nebo kečupem. Trochu sojové omáčky. Poměry zeleniny neuvádím, protože my to děláme pokaždé jinak, podle chuti.. Podáváme za studena a pro zlepšení chuti přidáme i hodně parmezánu - čím víc tím líp - ten můžete použít i místo soli. Jo a ještě se tam dává okurka. A může i petrželová nať.
Jiný recept:
Jiný recept:
Tato španělská polévka je plná pokrájené a nastrouhané zeleniny a jejím základem je rajčatový protlak.
Pro 4 osoby
Suroviny:
1/2 menší okurky
1/2 menší zelené papriky zbavené semínek a pokrájené na malé kousky
500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných rajčat
1/2 nahrubo nasekané cibule
2-3 rozetřené stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
1-2 lžíce citronové šťávy nebo citronového džusu
2 lžíce rajčatového protlaku
4,5 dl rajčatové šťávy
sůl a pepř
Při podávání:
pokrájená zelená paprika
tence nakrájené kroužky cibule
česnekové osmažené kostičky chleba
1. Do velké mísy pokrájejte na větší kousky okurku a přidejte pokrájenou zelenou papriku.
2. Zpracujte v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte olej, vinný ocet, citronovou nebo limetovou šťávu a rajčatový protlak a umixujte vše do hladka. Můžete rovněž rajčata nakrájet nadrobno a cibuli jemně nastrouhat a pak oboje umixovat s česnekem, olejem, citronovou nebo limetkovou šťávou a rajčatovým protlakem.
3. Přidejte umixovanou směs do mísy, vše dobře promíchejte, pak přidejte rajčatovou šťávu a znovu vše promíchejte.
4. Osolte a opepřete polévku podle chuti, mísu přikryjte a nechte v ledničce důkladně vychladit - nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chuti spojily.
5. Připravte do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba.
6. Naběračkou naplňte vychlazenou polévkou misky, nejlépe z polévkové mísy umístěné na stole tak, aby v její blízkosti byly i misky s přílohami. Podávejte misky s přílohami hostům, aby se obsloužili sami.
Zdroj: Podle sociální sítě Facebook co jsem dnes uvařila.