Mateřídouška |
Mateřídouška úzkolistá (obecná)
Thymus serphyllum L.
Lidové názvy:
Chodec, zadovník, žadovník, douška mateří, mateřinka a láska sv. Jana.
Rostlina je domovem v celé Evropě, v severní a střední Asii.
Mateřídouška je vytrvalý polokeřík s poléhavou lodyhou, z níž vystupují čtyřhranné, chlupaté větévky. Listy jsou vstřícné, celokrajné, podlouhle vejčité, žláznatě tečkované, kratičce řapíkaté, až 10 mm dlouhé. Růžové drobné kvítky jsou sestaveny v lichopřeslenech, kalich je dvoupyský, trubkovitý, chlupatý s dolním dvouzubým a horním třízubým pyskem. Koruna je dvoupyská. Dolní pysk je trojlaločný, horní dvoulaločný, barvy bílé až nachové. Tyčinky jsou čtyři, z nichž dvě delší. Plod je rozdělen na čtyři tvrdky.
Sbíraná část:
Nať bez kořenů (Herba et folia Serpylli).
Sbíráme: od června do srpna. Nejlepší čas je ráno, okolo 9. hodiny.
Sběr: Mateřídoušková nať se sbírá krátce před květem nebo za květu. Seřezáváme kvetoucí vršky asi 5 cm nad zemí. Sušíme pokud možno rychle ve stínu a v průvanu. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 35 ° C.
Účinné látky:
Mateřídouška obsahuje éterické oleje, cymol a thymol, žlutou silici, kyselinu ursolovou, flavony, karvanol, třísloviny a hořčiny. Je chuti nahořklé a příjemně aromatické a kořeněné vůně.
Použití:
Nálev: Při chudokrevnosti, chřipce, kašli, bronchiálním kataru, bolestivé menstruaci, při chorobách močového měchýře, reguluje vylučování moči, proti zácpě, u nervózního chování osob,
zesláblých osob a k posílení srdeční činnosti.
Pomáhá při potratech, urychluje porod, čistí ušlechtilé vnitřní orgány.
Při křečích v břiše, křečích v žaludku a při menstruaci pijeme 2 šálky denně a přidáváme obklady na bolestivá místa.
Po raním vypití šálku mateřídouškového čaje pociťuje člověk duševní svěžest a příjemný pocit v žaludku.
Čaj z mateřídoušky a jitrocele: (Směs na bronchiální astma)
1 díl mateřídoušky,
1 díl jitrocele.
Jednu čajovou lžičku směsi spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme, přidáme citrón. Pijeme 4 - 5x denně. S citrónem pomáhá při při onemocnění jater a močového měchýře, zánětu průdušek, astmatu i při černém kašli.
Tento čaj účinkuje i při nebezpečí zápalu plic, tehdy se pije každou hodinu po doušcích.
Tinktura: se používá na vtírání k posílení údů u slabě vyvinutých dětí,
i nemocných na sklerózu multiplex.
Koupel: Při křivici, nervovém podráždění nebo u deprimovaných lidí, u slabých dětí, k obkladům při obrně, vymknutině a pohmožděnině.
Na zotavení po tyfu.
Bylinný polštářek: Sušenou mateřídoušku napěchujeme do plátěného polštářku, který zašijeme nebo zapneme zipem.
Sirup: Čerstvou nať s květy mateřídoušky mírně navlhčíme namočenou rukou a postupně ukládáme do sklenice a prosypáváme přírodním cukrem. Po naplnění celé sklenice silně stlačíme. Sklenici postavíme asi na tři týdny na slunce. Potom tekutinu slijeme, zbylou masu propláchneme v trošce vody a tu přilijeme do sirupu. Tekutinu odpařujeme na slabém ohni, ale nesmíme ji vařit. Sirup nesmí být řídký ani hustý, proto ho necháme jednou či dvakrát na zkoušku vychladnout.
Při prochladnutí nebo záchvatu padoucnice se užívá před jídlem.
Zdroj info :
www.zdravinadlani.cz
Thymus serphyllum L.
Lidové názvy:
Chodec, zadovník, žadovník, douška mateří, mateřinka a láska sv. Jana.
Rostlina je domovem v celé Evropě, v severní a střední Asii.
Mateřídouška je vytrvalý polokeřík s poléhavou lodyhou, z níž vystupují čtyřhranné, chlupaté větévky. Listy jsou vstřícné, celokrajné, podlouhle vejčité, žláznatě tečkované, kratičce řapíkaté, až 10 mm dlouhé. Růžové drobné kvítky jsou sestaveny v lichopřeslenech, kalich je dvoupyský, trubkovitý, chlupatý s dolním dvouzubým a horním třízubým pyskem. Koruna je dvoupyská. Dolní pysk je trojlaločný, horní dvoulaločný, barvy bílé až nachové. Tyčinky jsou čtyři, z nichž dvě delší. Plod je rozdělen na čtyři tvrdky.
Sbíraná část:
Nať bez kořenů (Herba et folia Serpylli).
Sbíráme: od června do srpna. Nejlepší čas je ráno, okolo 9. hodiny.
Sběr: Mateřídoušková nať se sbírá krátce před květem nebo za květu. Seřezáváme kvetoucí vršky asi 5 cm nad zemí. Sušíme pokud možno rychle ve stínu a v průvanu. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 35 ° C.
Účinné látky:
Mateřídouška obsahuje éterické oleje, cymol a thymol, žlutou silici, kyselinu ursolovou, flavony, karvanol, třísloviny a hořčiny. Je chuti nahořklé a příjemně aromatické a kořeněné vůně.
Použití:
Nálev: Při chudokrevnosti, chřipce, kašli, bronchiálním kataru, bolestivé menstruaci, při chorobách močového měchýře, reguluje vylučování moči, proti zácpě, u nervózního chování osob,
zesláblých osob a k posílení srdeční činnosti.
Pomáhá při potratech, urychluje porod, čistí ušlechtilé vnitřní orgány.
Při křečích v břiše, křečích v žaludku a při menstruaci pijeme 2 šálky denně a přidáváme obklady na bolestivá místa.
Po raním vypití šálku mateřídouškového čaje pociťuje člověk duševní svěžest a příjemný pocit v žaludku.
Čaj z mateřídoušky a jitrocele: (Směs na bronchiální astma)
1 díl mateřídoušky,
1 díl jitrocele.
Jednu čajovou lžičku směsi spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme, přidáme citrón. Pijeme 4 - 5x denně. S citrónem pomáhá při při onemocnění jater a močového měchýře, zánětu průdušek, astmatu i při černém kašli.
Tento čaj účinkuje i při nebezpečí zápalu plic, tehdy se pije každou hodinu po doušcích.
Tinktura: se používá na vtírání k posílení údů u slabě vyvinutých dětí,
i nemocných na sklerózu multiplex.
Koupel: Při křivici, nervovém podráždění nebo u deprimovaných lidí, u slabých dětí, k obkladům při obrně, vymknutině a pohmožděnině.
Na zotavení po tyfu.
Bylinný polštářek: Sušenou mateřídoušku napěchujeme do plátěného polštářku, který zašijeme nebo zapneme zipem.
Sirup: Čerstvou nať s květy mateřídoušky mírně navlhčíme namočenou rukou a postupně ukládáme do sklenice a prosypáváme přírodním cukrem. Po naplnění celé sklenice silně stlačíme. Sklenici postavíme asi na tři týdny na slunce. Potom tekutinu slijeme, zbylou masu propláchneme v trošce vody a tu přilijeme do sirupu. Tekutinu odpařujeme na slabém ohni, ale nesmíme ji vařit. Sirup nesmí být řídký ani hustý, proto ho necháme jednou či dvakrát na zkoušku vychladnout.
Při prochladnutí nebo záchvatu padoucnice se užívá před jídlem.
Zdroj info :
www.zdravinadlani.cz