Meruňkový koláč podle babičky |
Meruňkový koláč s drobenkou.
Na koláč lze použít i meruňky mražené nebo kompotované – ty necháme dobře okapat a je možné je podsypat slabou vrstvou strouhaného perníku, jenž do sebe vtáhne vlhkost a těsto pak není rozmáčené.
těsto
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 ml mléka
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření okrajů těsta
máslo na vymazání plechu
náplň
1 kg meruněk
drobenka
80 g másla
80 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10−15 minut, než kvásek vyběhne.
Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy, zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby unikl kysličník uhličitý a těsto se provzdušnilo a lépe kynulo.
Drobenku připravíme smísením uvedených ingrediencí – při pokojové teplotě změklé máslo promísíme s cukrem a moukou konečky prstů.
Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na máslem vymazaný plech, poklademe na něj vypeckované půlky meruněk (slupkou dolů, aby do těsta nevytékala šťáva), posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.
Na koláč lze použít i meruňky mražené nebo kompotované – ty necháme dobře okapat a je možné je podsypat slabou vrstvou strouhaného perníku, jenž do sebe vtáhne vlhkost a těsto pak není rozmáčené.
těsto
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 ml mléka
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření okrajů těsta
máslo na vymazání plechu
náplň
1 kg meruněk
drobenka
80 g másla
80 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10−15 minut, než kvásek vyběhne.
Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy, zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby unikl kysličník uhličitý a těsto se provzdušnilo a lépe kynulo.
Drobenku připravíme smísením uvedených ingrediencí – při pokojové teplotě změklé máslo promísíme s cukrem a moukou konečky prstů.
Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na máslem vymazaný plech, poklademe na něj vypeckované půlky meruněk (slupkou dolů, aby do těsta nevytékala šťáva), posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.
Zdroj: Kluci v akci česká televize