Weggie Beet Burgers |
Proso je doma v Číně, Východní Asii, Indii, Mongolsku… Do Střední Evropy se pravděpodobně dostalo cestou severně od Kaspického a Černého moře.
Na našem území je proso známé již z neolitu. Od starých Slovanů se pěstování a zpracování prosa naučili jejich sousedé Germáni. V Německu se zachovalo podávání prosného chleba při křtu. Proso je spolu s pšenicí nejstarší kulturní plodinou Evropy a zůstávalo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří ho konzumovali v podobě výživných kaší, placek a polévek. Dnes je proso vytlačováno (nechce se mi napsat "vytlačeno") rýží, ale my, znalci odkazů našich předků, s vědomím toho, že "vše co je staré nemusí být špatné", v případě prosa, potažmo jáhel, můžeme mluvit dokonce o léčení jídlem.
Na našem území se proso pěstuje od pradávna, a proto jsme na jeho trávení dobře geneticky připraveni.
Nejdůležitější obsahové složky jáhel:
významnou předností jáhel je absence glutenu, proto je vhodnou obilninou pro alternativní stravu osob trpící celiakií a kojenců mezi 4. a 6. měsícem věku. Ostatní obilniny - pšenice, žito, ječmen i oves lepek obsahují
jsou významným zdrojem vitamínů a minerálů, jsou vhodné při stavech vyčerpanosti, po nemocech a úrazech
mají vysoký obsah fosforu, proto se velmi dobře hodí do dnešní doby, kdy v našem světě vládne deprese a únava. Nedostatek tohoto prvku se podílí na vzniku zmíněných problémů
pro velký obsah železa se doporučují pro nemocné chudokrevností
vysoký podíl křemíku ve formě kyseliny křemičité podporuje zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů
důležitý je i obsah dalších minerálních látek, zvláště pak draslíku, hořčíku, zinku a mědi a obsah vitamínů B1 a B2
Proso má vyšší podíl esenciálních aminokyselin než pšenice, žito, ječmen i oves a kukuřice. Ve srovnání s pohankou má celkově vyšší zastoupení esenciálních mastných kyselin, zvláště kyseliny linolové (68 %)
největší podíl tuků je soustředěn v jejich klíčku, přičemž větší podíl tvoří nenasycené mastné kyseliny 72-82%. Proto je nezbytné před samotným uvařením jáhly několikrát spařit vroucí vodou a scedit
mají příznivý poměr bílkovin (12 %), tuků (4 %) a obsah sacharidů se pohybuje v rozsahu 70 – 73 %, z toho je nejvíc zastoupen škrob (62 – 66 %). Jejich škrob, který u nich nejvíce zastupuje sacharidy, zaručuje zásobování organizmu energií postupně, čímž předchází poklesu výkonnosti
při vaření nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest
jáhly jsou dobře stravitelné a jsou jedinou obilovinou, která tvoří v trávicím systému alkalické prostředí, čímž pomáhá při překyselení žaludku. Jáhly jsou pro bolavý žaludek učiněným balzámem
mají zahřívací účinky, vyvolávají mírné pocení a pročišťují organismus.
Jáhly jsou velmi syté a výživné, proto pokrmy z nich jsou vhodné pro rekonvalescenty, těžce pracující osoby, při sportu a pro děti a dospívající.
Na našem území je proso známé již z neolitu. Od starých Slovanů se pěstování a zpracování prosa naučili jejich sousedé Germáni. V Německu se zachovalo podávání prosného chleba při křtu. Proso je spolu s pšenicí nejstarší kulturní plodinou Evropy a zůstávalo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří ho konzumovali v podobě výživných kaší, placek a polévek. Dnes je proso vytlačováno (nechce se mi napsat "vytlačeno") rýží, ale my, znalci odkazů našich předků, s vědomím toho, že "vše co je staré nemusí být špatné", v případě prosa, potažmo jáhel, můžeme mluvit dokonce o léčení jídlem.
Na našem území se proso pěstuje od pradávna, a proto jsme na jeho trávení dobře geneticky připraveni.
Nejdůležitější obsahové složky jáhel:
významnou předností jáhel je absence glutenu, proto je vhodnou obilninou pro alternativní stravu osob trpící celiakií a kojenců mezi 4. a 6. měsícem věku. Ostatní obilniny - pšenice, žito, ječmen i oves lepek obsahují
jsou významným zdrojem vitamínů a minerálů, jsou vhodné při stavech vyčerpanosti, po nemocech a úrazech
mají vysoký obsah fosforu, proto se velmi dobře hodí do dnešní doby, kdy v našem světě vládne deprese a únava. Nedostatek tohoto prvku se podílí na vzniku zmíněných problémů
pro velký obsah železa se doporučují pro nemocné chudokrevností
vysoký podíl křemíku ve formě kyseliny křemičité podporuje zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů
důležitý je i obsah dalších minerálních látek, zvláště pak draslíku, hořčíku, zinku a mědi a obsah vitamínů B1 a B2
Proso má vyšší podíl esenciálních aminokyselin než pšenice, žito, ječmen i oves a kukuřice. Ve srovnání s pohankou má celkově vyšší zastoupení esenciálních mastných kyselin, zvláště kyseliny linolové (68 %)
největší podíl tuků je soustředěn v jejich klíčku, přičemž větší podíl tvoří nenasycené mastné kyseliny 72-82%. Proto je nezbytné před samotným uvařením jáhly několikrát spařit vroucí vodou a scedit
mají příznivý poměr bílkovin (12 %), tuků (4 %) a obsah sacharidů se pohybuje v rozsahu 70 – 73 %, z toho je nejvíc zastoupen škrob (62 – 66 %). Jejich škrob, který u nich nejvíce zastupuje sacharidy, zaručuje zásobování organizmu energií postupně, čímž předchází poklesu výkonnosti
při vaření nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest
jáhly jsou dobře stravitelné a jsou jedinou obilovinou, která tvoří v trávicím systému alkalické prostředí, čímž pomáhá při překyselení žaludku. Jáhly jsou pro bolavý žaludek učiněným balzámem
mají zahřívací účinky, vyvolávají mírné pocení a pročišťují organismus.
Jáhly jsou velmi syté a výživné, proto pokrmy z nich jsou vhodné pro rekonvalescenty, těžce pracující osoby, při sportu a pro děti a dospívající.