Vánoční cukroví |
1. Vanilkové rohličky
280 g mouky, 200 g másla, 80 g cukru, 100 g oříšků, 2 žloutky, citronová kůra.
Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout nejlépe přes noc v chladu. Poté tvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Horké balíme v cukru.
2. Plněné ořechy - Pracky
210 g mouky, 140 g másla, 120 g cukru, 50 g ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, skořice, hřebíček, citronová kůra.
Zpracujeme těsto a necháme odpočinout nejlépe přes noc v chladu. Těstem plníme formičky, po upečení lepíme krémem
3. Citronové pečivo
350 g mouky, 200 g másla, 140 g cukru, 2 žloutky, z jednoho citronu šťáva a kůra.
Vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Potom vyválíme tenký plát a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech a pečeme při teplotě 140 stupňů. Po upečení slepujeme marmeládou.
4. Kakaové koláčky
150 g sádla, 200 g cukru, 150 g hladké mouky, 50 g kakaa.
Vypracujeme těsto a necháme ho odležet v chladu. Z toho potom děláme kuličky, které potřeme bílkem a navrch dáváme oříšek. Pečeme pomalu při teplotě asi 100 stupňů.
5. Mokka
210 g mouky, 140 g másla, 70 g cukru, 40 g ořechů, 20 g kakaa, 1 vejce, citronová kůra.
Zpracujeme těsto a necháme ho odpočinou v chladu. Vyválíme tenký plát a formičkou vykrajujeme kolečka nebo oválky, které slepujeme krémem. Na závěr poléváme polevou a zdobíme půlkou mandle.