Hovězí polévka a 12° Plzeň pivo |
(Pavla Nováková)
Petržel kudrnka
petržel 2 ks
mrkev 3 ks
Suroviny:
celer 1/2 ks cibule 2 ks hrubá mouka vejce 2 ks zadní hovězí 500 g sůl, pepř
Postup:
Zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme asi třemi litry vody, vložíme žebro a hovězí zadní. Přidáme 1 mrkev, 1 petržel a 1 cibuli. Necháme 1,5 hodiny vařit. Potom vyndáme zeleninu a nastrouháme syrovou mrkev, petržel a celer a necháme další 1,5 hodiny vařit.
Osolíme a opepříme. Nakonec vyndáme maso a obereme ho do misky. Na talíř dáme kousky masa, zalijeme je horkým vývarem a posypeme čerstvou petrželkou. Podáváme s domácími nudlemi.
Nudle:
Mouku a dvě vejce spojíme, zalijeme asi třemi lžícemi vody a vytvoříme tuhé těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Potom těsto vyválíme, nakrájíme na nudličky a necháme proschnout. Nudle povaříme zvlášť asi pět minut a podáváme rovnou do talíře.
JINÝ RECEPT (od Markéta Beránková)
Hovězí polévka s domácími nudlemi |
kus hovězího masa s kostí
mrkev 3 ks
petržel 2 ks
menší celer 1 ks
cibule 1 ks
česnek 3-4 stroužky snítka petrželky a libečku sůl pepř
Domácí nudle:
hrubá mouka 350 g
voda 125 ml
vejce 2 ks
Teprve, když se voda vaří, vložím do ní maso i s kostí a nechám vařit aspoň hodinu a půl. Poté dám do vývaru všechnu zeleninu a ještě půl hodiny povařím. Potom polévku scedím, zeleninu a maso nakrájím na jemné kousky, a vrátím do vývaru.
Domácí nudle: Do hrnečku rozbijeme vejce, přidáme vodu a vpracujeme tolik mouky, aby těsto bylo husté asi jako na kapání. Nudlové těsto nesolíme, aby nudle nevlhly. Těstíčko vylijeme do zbytku mouky a vypracujeme tuhé těsto. Pracujeme dlaněmi tak dlouho, až je těsto lesklé a nechytá se válu. Rozdělíme je na tři bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat. Pak dílky rozválíme na co nejtenčí placku, tu dáme na utěrku schnout a několikrát obrátíme. Placky nesmějí přeschnout, aby se při krájení nedrobily. Usušené placky krájíme rovným ostrým, tenkým, ale širokým nožem.
Domácí nudle si uvařím zvlášť v osolené vodě, aby nezkalily vývar, a podávám posypané čerstvou petrželkou.