Kalisie |
Jak to ověřit?
Jak to vyzkoušet?
Kalisie - léčivé účinky na jednotlivé choroby:
Alergie
Alkoholová a nikotinová závislost
Alzheimerova nemoc
Astma
Bakteriální a virová onemocnění
Bolesti hlavy, migrény
Celkový pocit pohody
Crohnova choroba
Diabetes mellitus - cukrovka
Endokrinní systém, štítná žIáza
Hojení ran a spálenin
Kloubní bolesti, osteochondróza (záněty a poškození)
Konečník, lymfatické cesty
Ledviny a močové cesty, močový měchýř
Mykotická onemocnění
Omlazování buněk a zpomalování stárnutí
Parkinsonova choroba
Podpora srdce, cévního a žilního systému
Poruchy vidění při šedém a zeleném zákalu
Profylaxe aterosklerózy
Rakovina všech druhů
Regulace průjmů, zácpy, zánět střev, kolitida
Revmatoidní artritidy, odstranění bolestivosti kloubů a páteře
Slinivka - pankreatitida
Snížení hladiny krevního cukru a zvýšení účinnosti inzulínu
Snížení vysokého tlaku
Syndrom chronické únavy
Záněty pokožky, akné, detnatózy
Záněty žaludku, dvanáctníku, slinivky a sleziny
Kalisie voňavá (Callisia fragrans)
Pěstování:
Je to rostlina rostoucí v tropech a subtropech, která má ráda teplo a vlhko. Její domovinou je Střední a Jižní Amerika, Tichomoří a Austrálie. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina,
která snáší pokles teplot až na 12 °C, takže ji přes léto můžeme vysadit i do zahrady do polostínu nebo do truhlíku na balkon. Velice snadno se rozmnožuje a snadno zakořeňuje, podobně jako její příbuzné rostliny, které všichni známe pod lidovým názvem Blázen, Voděnka, Podénka.
Ulomíme oddenek a necháme ho zakořenit ve vodě, kde ze spodní části řízku ponořeného do vodě se vytvoří za 2 až 3 týdny kořínky a potom rostlinu můžeme zasadit do květináče.
Použijeme normální zahradnický substrát, který udržujeme stále vlhký a občas přihnojíme. Jedná se o rychle a bujně rostoucí druh, tyto její vlastnosti jsou pro naše léčitelské účely ideální.
Použití:
Nálev – jeden list ze starší rostliny natrháme na kousky, zalijeme litrem vroucí vody, necháme 24 hodin vyluhovat, slijeme do termosky nebo do porcelánové nádoby s víčkem. Užíváme 50 ml 3-4x denně hodinu před jídlem, ohřáté na tělesnou teplotu.
Tinktura – dělá se z kolének lodyhy. 30 kolének naložíme do 1 l lihu 60 %, necháme 14 dní vyluhovat v uzavřené nádobě, každý den protřepeme. Slijeme do sklenic. Užíváme 10-30 kapek v 30 ml vody 1-2x denně hodinu před jídlem po dobu jednoho měsíce, potom uděláme týdenní přestávku a ještě jednou opakujeme.
Poznámka: zdá se, že rostlinka je skoro na všechno. Vyzkoušeli jste? Je to bez záruky jako vždy u léčivých rostlin rozum do hrsti!!