Čekanka |
Letní bylinka, milující sucho, vysoká až 1m zaujme kolemjdoucího svou nádherně modrou barvou.
Odstíny květů se mohou lišit od bílého zbarvení až po světle růžovou.
Čekanka kvete od července do října a najdeme ji kolem cest, silnic, u lesů, na lukách i stráních.
Název čekanka je prý od dob, kdy modrooké dívky smutně očekávaly, až se jim milý vrátí z vojny.
Čekanka bývala vždy velice cennou léčivou bylinou.
Z čekanky sbíráme za pozdního odpoledne květy.
Největší léčivou sílu má ovšem kořen, dorůstající délky až 30cm – který sbíráme brzy na jaře nebo na podzim.
Kořen řádně umyjeme, nařežeme na kousky a sušíme na dobře větraném místě nebo při umělé teplotě do 50 °C.
Kořen čekanky obsahuje inulin – který funguje jako sladidlo /je o 30% silnější než sacharóza, rozpouští se v teplé vodě/, glykosidickou hořčinu intybin, silici, cholin, třísloviny, argidin, slizy, manit, a minerální látky.
Působení:
- Podporuje chuť k jídlu
- Působí močopudně, na močové kaménky, ledvinové
kaménky, žlučové kaménky
- Na záněty močových cest
- Na záněty v zažívacím traktu, játra, žlučník
- Podporuje činnost srdce
- Květ na záněty spojivek
- Na onemocnění sleziny
Z nastrouhaného, praženého kořene čekanky se připravují nápoje jako náhražka kávy - cikorka
Lenka