Křenová omáčka a uzené |
Myslela jsem, že je to z pohodlnosti, přeci jen se křen musí napřed čerstvý koupit nebo vyrýt, očistit a nastrouhat, ale nakonec jsem zjistila, že problém je někde trochu jinde. Všichni samozřejmě víme, že křen je zdravý, ale vzhledem k jeho štiplavé chuti si nedokážeme představit, co bychom s ním měli dělat. Tedy samozřejmě kromě přílohy k ovarovému kolenu, klobáskám nebo pečeným žebírkům.
Klasické recepty - šunková rolka a křenová omáčka určitě nepatří mezi běžná jídla a ani mě nic moc neříkají, i když jsem je samozřejmě vyzkoušel. Přesto se dá s pomocí křenu vyrobit spousta dobrot nebo prostě jenom oživit některá tradiční jídla. Třeba saláty. Klasický je zelný s křenem, kdy hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, důkladně promačkáme až pustí šťávu (obdoba „šlapání" zelí v sudu), dochutíme solí, cukrem, octem a křenem. Vynikající je i křenová zálivka na míchané saláty (směs listových salátů, mrkve a červené papriky), naprosto neodolatelné jsou studené křenové omáčky, tzv. dipy, které podáváme jako přílohu k masu, pečeným bramborám nebo rybám místo tatarky, nebo je můžeme i namazat na tousty či kousky rohlíků jako jednohubky.
Základ může být cokoli - v případě „tatarky" spíš majonéza, jogurt a kysaná smetana, v případě pomazánky tavený nebo čerstvý sýr typu Lučina a tvaroh. Dochutit můžeme sladkou paprikou, kečupem, bylinkami (krvavec, pažitka, naťová cibulka, petrželka, potočnice, řeřicha), vařenými vejci, šunkou, tvrdým sýrem, vždy je to jiné a vždy velmi dobré. Čerstvě strouhaným křenem můžeme posypat i guláš nebo chleba s paštikou, vynikající je na počesnekované topince s míchanými vejci nebo se sýrem. Vždy je ale lepší používat křen čerstvý, až ve finále na hotový pokrm.
A že trochu pálí? Vůbec nevadí, alespoň nám pořádně protáhne nos i celé dutiny, odkud štiplavá silice se spuštěnou rýmou vyžene i všechny usazené nečistoty a bakterie. Dětem (nebo i všem, kteří považují křen za příliš ostrý) můžeme štiplavou chuť zjemnit nastrouhaným jablkem. V každém případě je to velmi cenný zdroj vitamínů a minerálů, především v zimním a jarním období. I když jsem příznivcem čerstvého křenu a mám svou zásobu na zimu ve sklepě, je mi jasné, že v paneláku to asi nepůjde.
Takže pokud vám roste křen někde na chatě, můžete si na zimní období do zásoby připravit domácí „krenex", je to určitě lepší varianta než kupovaný.
Na 40 dkg nastrouhaného křenu potřebujeme 4 lžičky cukru, lžičku soli, 3,5 dl vody, 1 dl oleje, 1 dl octa. Vše smícháme, rozmixujeme, plníme do sklenic. Zavařovat nemusíme, v lednici vydrží až do jara. A na závěr ještě jedna obměna křenové hořčice. Nastrouhaný křen smícháme s podrcenými stroužky česneku a trochou kečupu a rozmixujeme. Opět můžeme skladovat i pár týdnů v lednici, je to chutné a zároveň velmi zdravé.
Zdroj: Vaření na sociální síti