Segedinský guláš s chlebem |
Suroviny :
sádlo
vepřové maso - plecko nebo kýta 1 kg
cibule 3- 4 ks
sůl
mletý pepř
mletá sladká paprika 50 g
bobkový list 2 ks
nové koření 5 ks
kysané zelí 0,75 kg (bez šťávy)
smetana 30% 250 ml
středně velký brambor
Cibule nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle do tmavohněda. Přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme a opepříme a chvilku spolu opražíme než se maso zatáhne.
Přidáme papriku a zase chvilku opražíme.
Podlejeme trošku vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Dusíme než maso skoro úplně změkne.
Potom přidáme nakrájené zelí a dovaříme vše doměkka.
Brambor nastrouháme a dáme ho do guláše tak na 10 minut povařit.
Potom přidáme smetanu a už jen krátce provaříme.
Dochutíme podle chuti.
Domácí kynutý knedlík v domácí pekárně
Suroviny :
mléko 250 ml
hrubá mouka 500 g
vejce 1 ks (nebo 1 lžíce olivového oleje)
cukr krystal 1 rovná lžička
sůl 1 lžička
sušené droždí 2 rovné lžičky
olej
Postup :
Těsto nám vymísí a vykyne pekárnička.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné části a vytvarujeme knedlíky. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě kynout než nám začne vařit osolená voda. Vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut - po 10 minutách otočíme na druhou stranu.
Po uvaření na desce hned propícháme špejlí a potíráme olejem.