![]() |
Koblížky |
Koblihy
suroviny:
• 500 g polohrubá mouka
• 1 lžička sůl
• 25 g droždí
• 300 ml mléka
• 4 lžíce cukr
• 1 bal.vanilkový cukr
• 1 ks žloutek
• 70 g máslo
• 400 ml slunečnicový olej na smažení
• 2 lžíce cukr na posypání (nebo moučkový)
POSTUP:
Droždí si rozděláme v teplém mléce, do kterého jsme přidali 2 lžíce cukru.
Mouku, sůl, zbývající cukr, vanilkový cukr si smícháme v druhé misce. Přidáme žloutek, máslo (musí mít pokojovou teplotu) a vykynutý kvásek a důkladně promícháme.
Když jsme si vypracovali hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme odstát na teplém místě cca 1 hodinu.
Vykynuté těsto si na pracovní desce vyválíme na tloušťku cca 1,5 cm a vykrajujeme kolečka. Do středu si palcem uděláme dírku a smažíme v pánvi na oleji. Smažíme na mírném ohni z obou stran.
Ukládáme je na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje. Posypeme moučkovým cukrem, do dírky můžeme dát povidla nebo džem.
Když jsme si vypracovali hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme odstát na teplém místě cca 1 hodinu.
Vykynuté těsto si na pracovní desce vyválíme na tloušťku cca 1,5 cm a vykrajujeme kolečka. Do středu si palcem uděláme dírku a smažíme v pánvi na oleji. Smažíme na mírném ohni z obou stran.
Ukládáme je na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje. Posypeme moučkovým cukrem, do dírky můžeme dát povidla nebo džem.