První jahody |
- jahody 5 kg jahod,
1 kg cukru
a 3x gelfix 2:1
a trocha kyseliny citronové.
Tyčovým mixerem udělám z jahod kaši, dám cukr smíchaný s gelfixem (já víc cukru nedávám, je to pak moc sladké, ale kdo jak má rád) no a trochu kyseliny citronové. Zvýrazní a zlepší chuť.
Promíchám a vařím pomalu cca 15 minut. Potom to hned dávám do sklenice, utáhnu pořádně víčko a otočím víčkem dolů. Když je sklenice už vlažná, tak otočím skleničky, aby byla marmeláda dole a ne na víčkách. Toť vše.
Marmelády dělám ze všeho možného ovoce s různým množstvím cukru a kyseliny citronové (ta je konzervantem) a vždy se stejným postupem. Záleží na tom, jak moc je to ovoce sladké.
Mělo by se dodržet množství gelfixu, to znamená 1 sáček 2:1 na 2 kg ovoce, aby zhoustla. Když se dělá ze špendlíků nebo z višní, tak dávám trochu víc, je to hodně vodnaté ovoce.