Dalmatské čufty |
• 4 porce
Ingredience
• 500g mletého masa •2 žemle •sůl •4 lžíce hladké mouky
• 1 vejce •mletý pepř •drcený kmín •1 cibule •mletá paprika
• rajčatový protlak •2 kolečka citronu
•bobkový list •nové koření •celý pepř •tymián
•1/4 l kysané smetany •cukr
•3 rajčata •sladkokyselá okurka
•2 zelené papriky
•100g sterilovaného hrášku
•tuk na smažení.
Doporučená příloha
• Různě upravené brambory nebo rýže.
Postup:
• Mleté maso smícháme se žemlí namočenou ve vodě a rozmělněnou. Přidáme mouku, vejce, sůl, pepř, drcený kmín a vše dobře promícháme. Ze směsi vytvarujeme silnější kratší šištičky, které propečeme po obou stranách v rozpáleném oleji a vyjmeme.
• Do zbylého tuku přidáme jemně nakrájenou cibuli, mírně ji osmahneme, přidáme mouku, po krátkém osmahnutí přimícháme mletou papriku a nakonec zamícháme rajčatový protlak, pak podlijeme vodou, pečlivě rozšleháme a povaříme.
• Potom přidáme do omáčky plátky citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián. Vaříme asi 20 minut, přidáme rozšlehanou kysanou smetanu, přisladíme, podle chuti přisolíme a po krátkém provaření procedíme na čufty.
• Nakonec přidáme do omáčky na tuku podušená, na menší kostky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájené okurky a paprikové lusky. Dušenou zeleninu a sterilovaný hrášek přidáme do omáčky s čufty.