Ilustrační obrázek steaku s opečeným bramborem a zeleninou |
srnec, jelen nebo daněk na kořenové zelenině
1-1,2 kg zvěřiny,
10 dkg slaniny,
olej,
vývar (může být z kostky),
mletý pepř, sůl,
1 bobkový list,
2 jalovčinky,
5 kuliček pepře,
3 kuličky nového koření,
kořenová zelenina (15 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele),
1 velká cibule, jíška.
Zvěřinu protáhneme hustě slaninou, osolíme opepříme, zbylou slaninu pokrájíme na nudličky. Na oleji orestujeme pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Na pekáč dáme ½ zeleniny, přidáme koření a na ní vložíme maso. Maso poklademe nudličkami slaniny a zasypeme zbytkem zeleniny.
Za stálého podlévání vývarem maso upečeme v troubě do měkka. Zelenina by se měla téměř vysmahnout. Maso vyndáme do tepla, šťávu se zeleninou (koření odstraníme) trošku naředíme, dochutíme a zahustíme jíškou.
Variace omáčky s vínem: Do rozmixované zeleniny prolisujeme 2 lžíce brusinek (rybíz a la brusinky), přidáme 2-3 dl červeného vína, 0,5 dl griotky, 2 lžíce ústřicové omáčky, dosolíme, zahustíme jíškou a povaříme.
Variace s houbami: Když je maso téměř měkké, přidáme k pečeni podle chuti houby (čerstvé nebo rozmrazené z mrazáku) a cca 15 minut dopečeme.