Podzim a jeho plody šípky |
1 kg omytých šípků
Připravíme si 2 lžíce hrozinek, omytou kůru z 1 pomeranče a z 1 citronu, 2 celé skořice, 5 ks hřebíčku, 5 kuliček nového koření – vše spaříme cca 0,2 l t vroucí vody. Vše zalijeme 2,5 l t alkoholu /postačí vodka/ a necháme tři týdny odležet.
Po 3 týdnech slijeme a přidáme 0,5 kg medu. Nalijeme do lahví a uchováváme v chladu.
Recept podle Vilemíny:
500 g šípků 250 g cukru 1,5 l destilátu (vodky apod.) 1/4 l vody 1 lžíce rozinek 3 ks kuličky nového koření 3 ks hřebíčky 1 ks celé skořice kůra v celku z 1/2 ks pomeranče kůra v celku z 1/2 citrónu
1. Šípky očištěné od stopek a okvětí dáme do nádoby, která se dá dobře uzavřít
2. Přidáme horkou vodou spařené rozinky, citronovou a pomerančovou kůru, skořici, hřebíček a nové koření
3. Vše zalijeme pálenkou a dáme na 3 týdny odležet
4. Nálev scedíme a smícháme s vychlazeným cukerným roztokem, který připravíme svařením vody s cukrem k bodu varu, dále ho nevaříme, necháme vychladnout
5. Likér přelitý do lahví necháme ještě tak týden odležet na chladném a temném místě.