Česnečka s krutony |
- 1 polévková lžíce sádla - česnek podle uvážení - sůl -
majoránka - 1 středně velký brambor - pepř - tvrdý sýr - vejce podle počtu strávníků – 1 ks/osoba - krutonky - trochu másla
1 Nejprve si uvaříme silný hovězí vývar. Můžeme přidat i morkové kosti. V nouzi postačí koupený hovězí bujón z kostky. Následně si přichystáme česnek. Pokud si můžeme vybírat podle odrůdy, volíme podle své chuti. Množství česneku si zvolíme podle toho, kolik sneseme.
2 Nastrouháme na jemno tvrdý sýr. Vzhledem k tomu, že česnek je chuťově výrazná přísada, postačí i obyčejný Eidam. Dále do správné česnečky patří majoránka, čerstvá či sušená.
3 Na krutony, další ingredienci naší netradiční česnečkové polévky, potřebujeme starší pečivo. Hodí se nejen do polévek, ale i do knedlíků a salátů.
4 Do suchých housek dáme lžičku másla nebo sádla a necháme v mikrovlnné troubě několik minut na nejvyšší výkon lehce zrůžovět. Krutonky si hlídejte, ještě po vyndání z mikrovlnky dojdou a stačí chvilička na připálení. Jste-li odpůrci mikrovlnného ohřevu, osmahněte je klasicky na pánvi lehounce potřené tukem.
5 Do polévky budete potřebovat vajíčko – volské oko. Polévka se uvaří tak, že do vývaru přidáte na velmi malé kostičky nakrájený brambor, pepř, osolíte a přidáte majoránku. Česnek se přidá nakonec, nechá se jen lehce přejít varem a polévka je hotová. Kdo má rád syrovější chuť, česnek dává přímo na talíř a zalévá vývarem. Do talíře každému strávníkovi dáme vejce, zalijeme polévkou a posypeme sýrem.