Dýňový kompot |
Také můžeme vykrajovat kuličky. Dáme do mísy a zalijeme octovým roztokem: 1 díl vody a 1 díl octa. Necháme ustát 24 hodin. Druhý den svaříme vodu s cukrem a přidáme kousek vanilky nebo skořice. S dýně slijeme octovou vodu a dílky po částech vaříme v cukerném roztoku tak dlouho, až se stanou průhlednými. Pak je rychle vyjmeme a dáme na mísu. V cukerném roztoku pak chvilku povaříme na plátky nakrájený citron a šťávu ze 2 pomerančů. Vychladlou dýni urovnáme do sklenic, zalijeme vychladlým cukerným roztokem, ze kterého odstraníme skořici nebo vanilku a plátky citronu a obvyklým způsobem připravené sklenice zavařujeme. Při 95°C 10 minut.
2 kg dýně 2 1/2 l vody 1 kg cukru skořice vanilka 1 citron 2 pomeranče ocet s vodou