Tradiční staročeský kuba. |
Tradiční staročeský kuba.
Suroviny:
300 g krup nebo trhaných krupek
50 g sušených hub 30 g másla
nebo sádla 1 cibule 2 stroužky česneku kmín
špetka petržele špetka majoránky sůl a pepř
Postup na přípravu černého kuby
Sušené houby namočíme na několik hodin do vody, aby nabobtnaly, pak je jemně usekáme a podusíme. Tradičně používáme sušené křemenáče a modráky, které jsou černé – proto také název černý kuba. Kroupy přepereme, spaříme a uvaříme do měkka v osolené vodě s kouskem tuku. Cibuli nadrobno nakrájenou osmahneme na másle a přidáme do krupek. Do krup promícháme podušené houby a kubu podle chuti ještě přisolíme a okořeníme utřeným česnekem, majoránkou a pepřem.
Kubu přendáme do tukem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy a dáme do trouby zapéci. Černého kubu podáváme nejlépe se salátem z kysaného zelí.
Dobrou chuť!
#Domácí kuchyně, #Houbové recepty, #Staročeský kuba,