Frgále |
Valašské frgále
Těsto na 3 frgále o velikosti cca 30cm
těsto:
500g polohrubé mouky
75g cukru krupice
35g droždí
250 ml teplého mléka
50g oleje+50g sádla
2 žloutky
1 kl soli
šťáva z 1/2 citronu
vejce na potřeni
Postup:
1.do mísy dáme mouku, uděláme důlek. Do důlku dáme cukr a kvasnice a zalejeme mlékem. Uděláme tak kvásek. Pak pridáme ostatní ingredience
2.uhněteme těsto a dáme kynout ,těsto vždy zakryjeme utěrkou )
3.těsto necháme kynout a po 15 minutach ho prohneteme a opet dáme kynout a opet po 15 minutach prohneteme a opet dame kynout a do tretice opet prohneteme a opet dame kynout.
4.po vykynuti rozdelime na 3 části
5.vyválíme kolečko pouze tím že těsto roztahujeme prsty do velikosti cca 30cm,okraje potřeme vajíčkem
6.dáme libovolnou náplň
7.posypeme žmolenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C do zezlátnutí okrajů.
8.vytaženému frgálu z trouby ihned potíráme okraje a pokapeme nápln rozehřátým máslem s rumem
9.rozkrájíme a přeji vám dobrou chut!