Vánočky |
Vánočka
Ingredience
1 kg mouka hladká
50 g droždí
150 g cukru
12 g sůl
2 vejce
2 žloutky
530 g mléka
170 g másla
50 g rozinky
Postup
Asi polovinu recepturního mléka zahřejeme na 40 stupňů, přidáme
droždí a lžičku cukru, promícháme a necháme asi 30 minut zrát. Ke kvásku přidáme zbytek zahřátého mléka, mouku, cukr, žloutek, sůl,
začneme pomalu mísit a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
Vymísíme hladké těsto, které se odděluje od stěn kotlíku.
Pokud mísíme těsto na koláče je volnější, na vánočky trošku tužší a do
něho ještě na konec mísení přidáme rozinky, které jsme měli předem
namočené v rumu.
Těsto necháme asi 2 hodiny kynout, mezitím jej asi po 30 minutách
přemícháme.
Pak rozdělíme buď na 6, nebo 8 dílü, podle toho jaké vánočky budeme plést. Poté si jednotlivé kousky těsta stočíme a vyválíme si z nich rovnoměrné prameny, které jsou na koncích vyválené do špičky, proválíme lehce v mouce a můžeme začít tvarovat. Vytvarovanou vánočku necháme ještě kynout, nakynutou 2x pomašlujem vaječným obsahem a zdobíme hrubě sekamými ořechy nebo mandlemi.
Dobře vykynutou vánočku pečeme dle velikosti při teplotě 160-190 stupňů 25-60 minut.