Polévka na obrázku je vylepšená hovězí polévka a celer obsahuje |
Celer se využívá v dietě léčící nadváhu, artritidu, dnu, revmatismus, deprese, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře, alergické projevy a vyrážky a další onemocnění související s překyselením organismu.
Celer se díky vysokému obsahu hořčíku počítá také mezi rostliny s protirakovinnými účinky.
Dále celer obsahuje vysoké procento aktivního organického sodíku, který může za přítomnosti hořčíku a dalších látek pomáhat rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách.
V celeru se vyskytující vitamín U pomáhá rychle hojit vředy.
V lidovém léčitelství je celer považován za prostředek zvyšující potenci.
Celer a celerová šťáva jsou velmi vhodné i pro diabetiky.
Je třeba počítat s tím, že tepelnou úpravou se ztrácí některé výjimečné vlastnosti syrového celeru.
Vhodné je konzumovat celerovou šťávu společně s šťávou z mrkve.
Celerová krémová polévka
Recept je pro 8 osob a příprava zabere okolo 40 minut.
150 g cibule
250 g celeru
300 g rajčat
400 g brambor
120 g másla
2 l vody
sůl
pepř
Postup přípravy
Cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka a zpěníme na másle. Přidáme očištěný a nakrouhaný celer a obojí dozlatova osmažíme. Zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme, přidáme syrové oloupané a rozkrájené brambory, rozpůlená rajčata a vše vaříme asi 30 minut.
Hotovou polévku procedíme, uvařenou zeleninu a brambory rozmixujeme a vložíme zpět do procezené polévky.
Jako přílohu můžeme nakrájet housku na kostičky,osmahnout ji na másle a přidat do polévky.
1 porce polévky obsahuje pouze 2,3 gr tuku.
Dobrou chuť!