Pečený bažant na divoko |
2 mrkve, 1/2 celeru
8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
1–2 kuličky jalovce – nemusí být
30 dkg špeku, sůl (červené víno)
Postup přípravy
Nakrájíme na kostičky mrkev, celer a 1/3 špeku, špek rozpustíme na pánvi, na něm dozlatova opečeme zeleninu s kořením.
Pečlivě oškubaného a vykuchaného bažanta zbavíme přebytečného tuku a opláchneme v octové vodě. Osolíme, prsa a stehýnka prošpikujeme. Větší částí zeleniny naplníme bažanta.
Do pekáčku dáme trochu špeku na kostičky, na něj položíme bažanta prsama dolů. Okolo nasypeme zbylou zeleninu, poklademe proužky špeku. Pečeme asi 1,5 hod, v polovině pečení obrátíme bažanta a poklademe druhou stranu opět špekem.
Během pečení dle potřeby podléváme vodou nebo červeným vínem.
Šťávu můžeme před podáváním dolít vodou a zahustit moukou.
Nejlépe se připravuje v " římském hrnci ", pak jej rovnou dáme prsama nahoru a neobracíme.
Doporučená příloha: bramborový knedlík
Dobrou chuť!