Rajská a jablečná polévka |
Rajská a jablečná polévka
by Stephani Izardas
2 lžíce másla
1 velkou žlutou cibuli,
3 stroužky česneku, nasekané
jablka, loupané, bez jader, krájené na plátky
1 rajčatový protlak
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce sambal oelek
½ c suché bílé víno
plechovka celá loupaná rajčata (s nálevem)
4 c jablečný mošt
½ c smetany
Sůl a pepř na dochucení
Rozpusťte máslo při středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli, česnek a špetku soli.
Osmahneme, až cibule jsou měkké, asi 10 minut. Přidejte rajský protlak a střídavě míchejte.
Zpěnit na další 2 minuty.
Přidejte jablka, Dijonská hořčice, sambal oelek a víno. Vaříme, až víno je snížena asi o polovinu, 5-7 minut. Přidejte rajčata a jablečné víno a přiveďte k varu. Snižte teplotu a dusíme zakryté hodinu. Odstraňte hrnec z ohně. Pyré polévka v dávkách v mixéru (nebo v hrnci s ponorem mixéru) upravíme do hladka.
Vmíchejte se smetanou.
Dochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť!