Srnčí plátky na zázvoru |
1 až 1,2 kg zvěřiny,
2 cibule,
4 stroužky česneku,
12 dkg slaniny,
pepř,
sůl
a osminku másla
Postup:
Zvěřinu nakrájíme na tenké plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, posypeme rozsekanou cibulí a poklademe plátky slaniny. Takto upravené plátky navrstvíme do sloupečku na sebe. Sloupek svážeme nití a dusíme na rozpáleném másle. Podlijeme slabě vodou.
Měkkou zvěřinu krájíme napříč, jednotlivé plátky nerozebíráme.
Příloha: rýže, brambory, kompoty
------------------------------------------
II. Varianta receptu:
1,20 kg srnčího hřbetu, sůl, pepř, 4-5 lžic oleje, kečup.
Z očištěného a omytého srnčího hřbetu vykostíme střední sval („srdíčko“), zvěřinu pokrájíme na plátky o síle 2,5 až 3 cm, naklepeme, osolíme, opepříme, natřeme olejem, složíme na sebe do misky a necháme asi 1/2 hod. v chladničce uležet.
Pak je opečeme z obou stran na oleji rozehřátém na teflonové pánvi. Podáváme s kečupem a chlebem či rohlíkem nebo s opékanými brambory, kompoty a zeleninovými saláty či hlávkovým salátem.
Dobrou chuť!