Guláš jako pečený paprikáš |
Guláš chutná nejlépe přímo z hrnce. Postavte ho doprostřed stolu, připravte lžíce, plátky bagety a zakysanou smetanu a nechte každého, ať si nabírá.
Ingredience
• 500 g hovězího zadního
• 3–4 lžíce hladké mouky, hodně osolené a opepřené
• olivový olej
• 1 velká cibule, přepůlená a rozdělená na lupínky
• 2 stroužky česneku, rozmačkané
• 250 g hnědých žampionů či hříbků, přepůlených
• 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
• 1 lžíce pálivé papriky
• 2 lžičky kmínu
• 400g plechovka nakládaných rajčat
• 300 ml hovězího vývaru
• 1 malý svazek hladkolisté petrželky
• bageta k podávání
• zakysaná smetana k podávání
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta a pak je obalte v ochucené mouce. V hrnci rozpalte lžíci oleje a nechte na něm maso zatáhnout a zhnědnout. Maso vyndejte, do hrnce naopak vsypte cibuli (je-li potřeba, přidejte olivový olej nebo sádlo) a opečte ji dozlatova. Přidejte česnek, houby a papriku a opékejte pět minut do změknutí. Do hrnce vraťte maso, přidejte nakládaná rajčata a přilijte vývar. Přiklopte a dejte na dvě až dvě a půl hodiny do trouby, aby maso změklo a omáčka se stala krásně lepivou. Dosolte podle chuti a těsně před servírováním posypte nasekanou petrželkou. Podávejte s bagetou a zakysanou smetanou.
Zdroj: Albert