Zapečené brambory s uzeným masem... |
4 porce:
8 velkých brambor
4 velké cibule
300g uzeného - bůček nebo krkovice
500g kysaného zelí
2 lžíce sádla
1 lžíce másla
0,7 l mléka
1 lžíce strouhanky
mletý kmín, sůl, pepř
Na lžíci sádla osmahneme dvě jemně nakrájené cibule, až začne cibule zlátnout přidáme na kostičky nakrájené maso a dál opékáme, až je vše světle hnědé, přidáme zelí (i s lákem), ochutíme solí a kmínem a asi 10 minut podusíme.
Na lžíci másla necháme zhnědnout zbylé hrubě nakrájené cibule, uvaříme brambory, rozšťoucháme je, přidáme mléko a cibuli s máslem, promícháme a dochutíme pepřem a solí, brambory by měly být trochu řidší. Pekáč vymažeme lžící sádla a vysypeme strouhankou, na dno rozetřeme vrstvu brambor, přidáme všechno zelí a uzavřeme druhou polovinou brambor, povrch uhladíme, lehce osolíme a posypeme mletým kmínem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 220° asi 40 minut, povrch musí být světle hnědý a křupavý.