Jitrocel v květu |
Jitrocel je jednou z nejchoulostivějších rostlin, pokud jde o sušení. Snadno se zapaří a listy pak ztmavnou. Vlhké a pomačkané listy černají. Sbíráme je tedy pouze za sucha a sušíme je co nejrychleji v tenkých, nejvýše 5 cm silných vrstvách na slunci nebo při umělém teple do 40 °C. Zelenou, až zelenohnědou sušinu uchováváme v dobře uzavřených nádobách.
Jitrocel je od raného středověku známou a užívanou léčivkou. Jméno dostal podle své schopnosti zacelovat rány. Díky obsahu látek hubících bakterie je rozdrcený čistý jitrocelový list přiložený na ránu, popáleninu, vosí či včelí štípnutí ideální přírodní první pomocí. Pomáhá dokonce i při popálení kopřivami – během několika minut zmizí všechny nepříznivé průvodní znaky tohoto „úrazu“. Nálev z jitrocele můžeme používat k výše uvedeným problémům i formou obkladů, nebo pro omývání špatně se hojících hnisavých ran a lišejů.
Vnitřně užívaný jitrocel patří mezi nejúčinnější a nejoblíbenější rostliny proti chorobám z nachladnutí, kašli, zahlenění průdušek a plic – usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a má dezinfekční účinky.
Je možné ho bez obav kombinovat s léčivkami podobných vlastností (mateřídouška, fenykl, podběl) nebo užívat samostatně a to i dlouhodobě, protože nemá žádné vedlejší účinky. Jitrocel (nejlépe čerstvá jitrocelová šťáva) pomáhá i při potížích v zažívacím traktu, zejména při vředové chorobě žaludku, tlustého střeva a dvanácterníku, uleví při žaludečním a střevním kataru. Uvádí se dokonce i jeho dobré schopnosti při boji s Crohnovou chorobou.
Jitrocel patří mezi byliny čistící krev.
Dnešní bylináři zkoumají i léčivé schopnosti jitrocelových semen. Snižují totiž hladinu krevního cukru, pomáhají upravit peristaltiku tlustého střeva. V ruské bylinářské škole se prášek z rozdrcených semen používá kvůli svým očistným a projímavým účinkům.
Jitrocelový sirup milují všechny děti a každý z nás si na ten červený sladký medikament z dětství pamatuje.
Jeden kilogram čerstvých listů umelte na strojku na maso a svařte ho v litru vody s kilogramem nejlépe nerafinovaného cukru a půl kilogramem medu.
Vařte deset minut na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pak ji přefiltrujte a chladnou nalijte do lahví. Jednoduchý a účinný přírodní lék bez chemie je na světě!
Jiný recept se připravuje déle, ovšem podle Naše bylinky se povede taky!
Zde je odkaz stačí kliknout a otevře se příspěvek o Jitrocelu.