Jako bylinka se používá spíš hořec žlutý - Gentiana lutea, při problémech s trávením. |
Hořec žlutý dostaneme v různých podobách v lékárně nebo prodejně s bylinkami - pilulky či čaj z hořce jsou však nejoblíbenější.
Hořec žlutý, lze nalézt ve vysokohorském prostředí, kde roste a okouzluje každého návštěvníka tatranských lesů. Nechte se okouzlit hořcem i vy, tentokrát ho však poznejte jako léčivou rostlinku. Své využití nachází zejména při silném nachlazení a chřipce. Účinně tělo zbavuje bolestí svalů a snižuje horečku. Mezi jeho hlavní oblasti, které léčí, patří trávicí a vylučovací systém.
Ať už vás trápí nafouknuté břicho, nebo potřebujete zlepšit vylučování trávicích šťáv, pomůže vám hořec žlutý. Dále se hořec žlutý využívá jako podpora tvorby bílých a červených krvinek a při špatné činnosti žlučníku. Hořec také napomáhá při čištění organismu od škodlivin, při dně, napadení škrkavkami či tvorbě bolestivých ledvinových kamenů.
Navzdory pozitivním účinkům hořce žlutého na lidský organismus, čaj z hořce má nahořklou chuť díky vysokému podílu hořčiny. Hořčina však čaji nedodává jen charakteristickou chuť, ale i hlavní léčivé vlastnosti.
Pití čaje z hořce se doporučuje zejména pokud vás trápí zažívací potíže různého druhu. Jde například o pálení žáhy spojené s bolestmi břicha, ale napomáhá i při podráždění žaludku. Pokud vás trápí "nervozita v žaludku", pociťujete nechuť k jídlu nebo vás trápí jiné, nepříjemné žaludeční potíže, udělejte si čaj z hořce. Na přípravu čaje z hořce, se využívá kořen hořce, v němž jsou ukryty vzácné látky.
Stačí, když si v lékárně zakoupíte bylinnou směs hořce, kterou zalijete vroucí vodou, necháte vyluhovat asi 8 minut a lahodný, horký nápoj je na světě! Vyznavači přírodní, alternativní medicíny, doporučují přidat do čaje z hořce i jiné bylinné přísady, například pelyněk pravý, skořici či jalovec. Jinou kombinací může být směs citroníku hořkého, pomerančové kůry a samozřejmě hořce žlutého.
Jako bylinka se používá hořec žlutý
- Gentiana lutea, při problémech s trávením.