Kančí ragů na víně |
400 g kančího masa
1 mrkev, 1 petržel, klínek celeru, 1 cibule
2 lžíce brusinkového džemu
1 lžíce švestkových povidel
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíce balzam. krému
3 kuličky jalovce,
5 kuliček černého pepře,
1 bobkový list,
4 kuličky nového koření
snítka rozmarýnu a snítka tymiánu
50 ml olivového oleje
kousek másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml červeného vína
50 ml smetany na vaření
kousek sádla
kůže ze špeku
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat.
V kastrolu si rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu. Pak přidáme i pokrájenou cibuli.
Přidáme koření, které si dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky.
Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme.
Vlijeme ocet a necháme odpařit.
Mezitím si na pánvi orestujeme maso, které rovněž osolíme. Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka.
V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.
Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a vpracujeme do něj lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo.
Necháme probublat.
Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme. Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.
Jako příloha se hodí např. krupicové noky, brambory i knedlík.