Domácí buchtičky - na ty letí i ptáčci |
Drůbežáři dopomáhají podle časopisu dTest některým vejcím z české maloobchodní sítě k tmavě oranžovým žloutkům a do krmiva nosnic přidávají barviva
Jeden z drůbežářů nepravdivě deklaroval obohacení vajec omega 3 mastnými kyselinami.
Barvivo nalezené ve žloutcích se nazývá kanthaxanthin a je označované též jako E 161 g. Toto barvivo bylo nalezeno v polovině testovaných vajec. V testu bylo prověřeno 11 výrobků s označením čerstvá vejce z různých typů ustájení od klecových po biochovy.
Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem
. Nejsvětlejší žloutky měla biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxanthin zakázán a laboratoř ho v těchto vejcích nenašla. Bez umělé příkrasy se obešla i vejce ze tří nebiochovů a také vejce drobného chovatele s pěkně vybarvenými žloutky.
Barvivo kanthaxanthin přirozeně obsahují některé mořské řasy a houby, avšak vyrábí se i synteticky. Ve vejcích se bez zásahu člověka nevyskytuje. V Evropské unii je přípravek povolen pro výživu některých zvířat včetně drůbeže, jeho množství v krmivu však nesmí překročit stanovené limity.
Způsoby falšování potravin
Nastavení potraviny levnější složkou: např. nedeklarované křehčení masa, ředění olivového oleje jinými oleji, přídavky drcených skořápek do kakaa;Přítomnost nedeklarovaných složek: např. nepovolené nebo nedeklarované použití strojně odděleného masa v masných výrobcích či nedeklarované použití vnitřností v masných výrobcích;
Nastavení potraviny ke zlepšení jejich vlastností: např. nedovolená aromatizace vín nebo nedeklarované přibarvování např. těstovin a knedlíků;
Klamavé uvádění geografického původu nebo způsobu produkce: např. vydávání ryb produkovaných na farmách za divoké či vydávání dovozových vín za moravská.
Nejčastěji falšované potraviny
Víno – vylepšováno přidáním syntetického glycerolu, vody a barviv, dále je zjišťováno nadlimitní množství ethanolu z přidaného cukru;Lihoviny – falšováno denaturačními činidly a lihem jiného než deklarovaného botanického původu lihu;
Med – diastáza rostlinného původu, barvivo sulfitový karamel, přídavek cukrů nebo cukerných sirupů;
Džem - nedodržení deklarovaného obsahu ovoce, nedodržení legislativně stanoveného obsahu ovoce;
Ryby – nedeklarovaný obsah přidané vody, přídavek polyfosfátů nebo kyseliny citrónové.
Zdroj: sociální sítě