|
Hotovo a servis snídaně |
Někomu dělá potížeuvařit správně vajíčka třeba na měkko nebo na hniličku.Většinou to lépe zvládnou muži při své přesnosti ...nejsou tak zbrklí a emocionálně vypjatí...no a ženy většinou spěchají k další práci, zatímco muž se pohodlně rozvalí na gauči.
Vejce naměkko vaříme tak, že...
je ponoříme do studené vody a postavíme na oheň. Jakmile voda začne vařit, jsou vejce uvařena na měkko tj. bílek je již sražený, ztuhlý a žloutek je ještě tekutý. Vejce rovnoměrněji provaříme při mírném varu než při vaření klokotem.je vložíme pomocí lžíce do již vařící vody a povaříme 3 minuty a vyndáme je. Před vařením vejce propíchneme na širším konci špendlíkem, aby neprasklo. Také by neměla být vejce předtím příliš studená, tj. např. rovnou z lednice.Vejce na hniličku vaříme... je vložíme do horké vody a vaříme 4 až 4,5 minuty. Pak je maličko naťukneme a ponoříme na 10 vteřin do studené vody, aby se lépe loupala. Nesmějí však vychladnout!
Doporučené doby vaření:
V případě, že čas počítáme od okamžiku, kdy voda po vložení vajec začne znova vařit (ode dna se odrazí první velká bublina) a zmírníme příkon tepla tak: - na měkko vaříme po dobu 2,5 - 3 minuty, - na hniličku 4 - 5 minut, - na tvrdo 7 - 8 minut podle velikosti vejce. U drobných vajec odečteme minutu, u obřích naopak minutu připočteme od výše udané doby.
Několik dalších rad pro vaření vajec: Při vaření dáváme jen vody tolik, aby byla vejce potopená; při nadměrném množství vody a vařené pod pokličkou praskají.Vejce při vaření nepraskají přidáme li do vody trochu octa nebo soli.Když po uvaření vejce prudce ochladíme a oloupeme, tak omezíme namodralé zbarvení bílku u žloutku (reakci železa ze žloutku se sírou z bílku).
Vejce naměkko výborně chutnají s topinkami potřenými máslem a s vmíchaným kaviárem, který však servírujeme odděleně na misce.