Bramboračka nakyselo s hlívou a smetanou |
Osolíme a vaříme doměkka. Těsně před dovařením přidáme ocet podle chuti, prolisovaný česnek a majoránku. Úplně na závěr přidáme smetanu 31 nebo 33%, ještě dochutíme solí, případně pepřem a krátce povaříme, ocet už nepřidáváme, smetana by se mohla srazit.
Vyvařenou zeleninu z polévky vyndavám, místo ní přidám nastrouhanou mrkev, kterou vařím už jen krátce, ale záleží, co kdo má rád....
Masové kostky:
Do trouby rozehřáté na cca 190 st. vložím na plechu hovězí žebro, oháňku, prostě něco s kostí, zase kořenovou zeleninu, tentokrát vcelku a opeču dohněda, hlavně dejte pozor na připálení, vývar by byl hořký. Všechno přendám do hrnce, přidám celou cibuli i se slupkou, pár stroužků česneku, nahrubo nakrájený pórek, dvě lžíce rajčatového protlaku, celý pepř a zaliju studenou vodou. Tentokrát vařím mnohem déle, třeba i přes noc. Po uvaření už je postup stejný, přecedit, zredukovat a nalít do tvořítek.
Protože je vaření poměrně dlouhé, připravuju si vývar v opravdu velkém hrnci, abych ho nemusela dělat příliš často. A když chci kuřecí bujón, vyměním hovězí za kuřecí skelety.
Houbový bujón
Na oleji dozlatova orestuji nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidám sušené houby, zaliji vodou a pomalu vařím klidně i tři hodiny (nesolím).
Potom přecedím a vývar zredukuji, má hustotu jako tekutější med a mrazím v tvořítkách na led.
Houbový bujón
Na oleji dozlatova orestuji nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidám sušené houby, zaliji vodou a pomalu vařím klidně i tři hodiny (nesolím).
Potom přecedím a vývar zredukuji, má hustotu jako tekutější med a mrazím v tvořítkách na led.