Pizza |
Suroviny pro 4 osoby:
20 g droždí (½ kostky)
½ lžičky cukru
500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli
Postup:
Rozmícháme rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přiléváme asi 300 ml vlažné vody a propracováváme, až vznikne soudržné těsto.
Těsto přemístíme na pomoučněný vál a důkladně začněme hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.
Vytvoříme bochánek, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
Rozdělíme na čtyři díly.
Na pomoučněném válu pak každý vyválíme a vytáhněme na tenkou placku. Pomocí válečku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Vytvarujeme zvýšený okraj, těsto rychle poklademe dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložíme do pořádně rozpálené trouby.